Pokrajinska vlada izdvojila 300 miliona dinara za obnovu Sremskih Karlovaca i revitalizaciju kulturnog turizma

(Foto: Google maps / screenshot)
Oglas

U Sremskim Karlovcima održana je konstitutivna sednica Odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, na kojoj je dogovoreno da se formira tim koji će izgraditi trogodišnji plan obnove i razvoja centra naše istorije, duhovnosti i kulture.

– Okupili smo se da bismo zajednički sagledali dosadašnje rezultate i nastavili sa obnovom Sremskih Karlovaca, uz novi trogodišnji program obnove kulturno-istorijskog nasleđa, ali i uz program podsticaja razvoja i drugih segmenata života i rada – izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Pokrajinske Vlade.

Zajedno s vladikom sremskim Vasilijem, Mirović i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišli su Rimokatolički župni ured, Sabornu crkvu, Patrijaršijski dvor i Biblioteku.

– Završili smo sanaciju fasade Sabornog hrama, u toku su radovi na rekonstrukciji Rimokatoličkog župnog ureda, nastavljamo s radovima i na obnovi fasade Patrijaršijskog dvora – izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, u toku je i priprema projektne dokumentacije za brojne infrastrukturne sadržaje u ovoj opštini.

– Uveren sam da ćemo u godinama pred nama učiniti sve da Sremske Karlovce, naše najsjajnije i najznačajnije kulturno nasleđe, oživimo i obnovimo – izjavio je Mirović.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada, putem Budžetskog fonda za Sremske Karlovce, izdvojila gotovo 300 miliona dinara za fazu obnove koja je u toku.

– Ono na čemu ćemo insistirati prilikom donošenja tog programa jeste da napravimo korak dalje, a to je da Sremski Karlovci dobiju kulturni centar koji bi obuhvatio sve aspekte kulture, mogućnost održavanja pozorišnih predstava, likovnih događaja, muzičkih sadržaja i festivala, ali koji bi mogao da se pretvori i u bioskopski prostor – izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Prema rečima ministarke Gojković, to je ono što je potrebno Karlovcima i što bi pratilo savremene tokove stvaranja kulturnog turizma i jednog, kako je rekla, održivog razvoja ovog zaista prelepog mesta.

Vladika sremski Vasilije zahvalio je Vladi Republike Srbije i Pokrajinskoj vladi, jer su – kako je kazao – dali ogroman doprinos da bude usvojen Zakon o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticaju razvoja Sremskih Karlovaca.

– Ovde se nalazi kultura našeg naroda, ovo je jedan dragulj koji moramo sačuvati – izjavio je vladika sremski Vasilije.

Previous articleSirće za negu lica? Zvuči čudno, ali veoma efektno
Next articleSpas protiv virusa – ovo konzumirajte 7 dana!