Pod nadzorom 15.000 ljudi, već ima obolelih

Printscreen
Doktor Predrag Kon kazao je jutros da je već 15.000 ljudi, koji su se vratili iz Crne Gore, BiH, Hrvatske i Albanije, pod nadzorom, kao i da među njima već imamo pozitivnih slučajeva. Tu informaciju je, kako je istakao dobio od kolege iz Novog Pazara.

Istakao je da bi voleo da ne dođe do rasta broja slučajeva u oktobru, i napomenuo da trenutno nemamo kritičan grad, ali i da je epidemiološka situacija stabilna ali nesigurna.

Kako kaže, virus nije oslabio.

Na samom početku gostovanja na TV Prva, dr Kon je objasnio još jednom kako funkcioniše sistema nadzor, odnosno kako se građani prijavljuju.

– Građani koji dolaze na granici dobijaju upozorenje u kojem piše da treba da se prijave preko elektronskog portala e-zdravlje. gov rs. Na tom portalu se traži lični broj osiguranika iz zdravstvene knjižice i broj zdravstvene knjižice, a onda se radi test samoprocene. Sa tim je završena je obaveza prijavljivanja – objašnja dr Kon:
– Ono što se za sada pokazalo jeste da imamo više od 15.000 ljudi pod nadzorom, što je zaista dobro. Znači da sistem funckioniše. Imamo i činjenicu da smo kroz nadzor otkrili prve pozitivne. Juče mi se javio kolega iz Novog Pazara, da mi to kaže – istakao je on i dodao da je to bitno ne samo za ovaj trenutak, već i za kasnije.