Počinje rekonstrukcija problematičnih deonica u okolini Sombora

Free Images
Oglas

Prema vestima iz Javnog preduzeća Putevi Srbije konačno će biti rešena jedna od neuralgičnih saobraćajnih tačaka, odnosno put od Svetozar Miletića do Alekse Šantića, sela somborskog gradskog područja. Reč je o putu na kome je, usled katastrofalnog stanja kolovoza, do sada bilo bezbroj saobraćajnih nezgoda.

U okviru programa pojačanog održavanja putnih pravaca izvođač radova, subotički Vojput d.o.o. će na ovoj deonici, dugoj inače bezmalo 12 kilometara, obaviti rekonstruktivne radove pojedinih deonica, prilikom kojih će biti korišćen i postupak cementne stabilizacije kolovoza, što bi trebalo da posledično poveća bezbednost saobraćaja.

Kako će ovi radovi otpočeti 19. jula i potrajati do prvog novembarskog dana, tokom celog perioda rekonstrukcije putnog pravca vozači će biti prinuđeni da koriste alternativni, dosta duži pravac. Tako će tokom radova saobraćaj između Sombora i Subotice biti preusmeravan od Svetozar Miletića, koji Somborci vekovima unazad kolokvijalno nazivaju i Lemeš, ka Čonoplji, pa dalje ka Kljajićevu, Telečkoj, Bačkom Sokocu, Staroj Moravici, Pačiru i konačno Bajmoku, iz kojeg se putovanje dalje na sever, odnosno ka Subotici može nastaviti saobraćajnicom 1B reda broj 12. Kako su najavili iz JP Putevi Srbije ova promena će biti vozačima naglašena već postavljenom saobraćajnom signalizacijom.

Pre nego što počnu sa radovima na ovoj deonici, radnici subotičkog Vojputa, će za račun istog investitora i naručioca radova, JP Putevi Srbije obaviti i radove na delimičnoj rekonstrukciji puta, odnosno asfaltiranju državnog puta I B reda broj 15, kod mesta Kolut. Radovi na putu koji vodi od Sombora i Bezdana ka graničnom prelazu Bački Breg će se izvoditi od sedam do 18 sati, a saobraćaj će se, kako su upozorili putari, odvijati naizmeničnim propuštanjem vozila, zarad čega je obezbeđena adekvatna saobraćajna i signalizaciona oprema.

Imajući u vidu stanje u kojem su se do sada nalazile ove dve saobraćajnice, radovi na njihovoj delimičnoj rekonstrukciji, formalno nazvanoj postupkom pojačanog održavanja su svakako dobrodošli, a motorizovanim učesnicima u saobraćaju ostaje nada da će na red uskoro doći još jedna od najneuralgičnijih tačaka saobraćajne mreže na somborskom gradskom području.

Što skoriju intervenciju zahteva i put koji povezuje jedno od najvećih sela somborskog atara, Kljajićevo, sa jednim od najmanjih i sela najudaljenijih od administrativnog sedišta zapadne Bačke, Telečkom. Ovaj putni pravac je nedavno i SAT, izuzetno popularna emisija televizijskog javnog servisa RTS, naveo kao primer apsolutno neprihvatljivog stanja saobraćajne infrastrukture u Srbiji, u šta mogu da se svakodnevnog uvere putnici namerni da se od Sombora zapute ka Bačkoj Topoli ili obratno.

(eKapija.com/Dnevnik.rs)

Previous articleNBS: Hrvatska prisvaja Teslu i srpsko nasleđe
Next articleVažna pobeda Vojvodine u Litvaniji!