Počinje izgradnja vetroparka „Kula 2“

poloprivreda
pixabay
Oglas

Svečanom ceremonijom u Stolcu kod Kule, kompanije MK Group i Fintel Energija danas su zvanično obeležile početak radova na izgradnji vetroparka „Kula 2“.

Vetroturbine najsavremenije tehnologije, grade se u blizini prvog vetroparka u Srbiji „Kula“, koji su takođe otvorile ove kompanije jos 2015. godine.

Uz investiciju od 17,5 miliona evra, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, a u puštanje u rad u martu 2023. godine.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović istakla je, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za vetropark „Kula 2“, da je jedini način da Srbija bude energetski bezbedna i nezavisna da poveća kapacitete za proizvodnju energije dobijene iz obnovljivih izvora (OIE).

„U našem energetskom miksu vetroelektrana i solarnih elektrana ima oko tri odsto. I zato smo menjali zakone i radimo novu strategiju jer sve mora da se menja. Ovo su vrlo značajni projekti jer šalju poruku da mi to hoćemo, ali nije dovoljno. Hoćemo više“, istakla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da ima puno investitora koji će sami ili zajedno sa državom i kroz strateška partnerstva graditi kapacitete iz OIE.

„Pričamo o stotinama megavata koji će se u narednih nekoliko godina sigurno naći na teritoriji Republike Srbije“, izjavila je Mihajlović.

Ministarka je dodala da povećanje procenta OIE u našem energetskom miksu znači i dovoljne količine energije, sigurno i stabilno snabdevanje u narednim decenijama, a da će država pomoći Elektromreži Srbije da se prilagodi.

Generalni direktor Fintel Energije Ticijano Đovaneti podsetio je da ova kompanija zajedno sa MK Group pionir u oblasti obnovijivih izvora energije i najznačajniji nezavisni proizvođač električne energije na energetskom tržistu Srbije.

„Ova investicija je veoma značajna jer je prva bez subvencija, bez pomoći države i to je napredak u odnosu na prethodne projekte. Ovo je dokaz da su ovakvi projekti održivi i da nove tehnologije mogu zameniti stare i dostigli zrelost na tržištu“, rekao je Đovaneti.

Generalni direktor MK Group, Mihailo Janković, potvrdio je dalje širenje u oblasti obnovljivih izvora energije obe kompanije.

„Planirano je da ovaj pogon proizvede 28,6 GWh struje, što znači da će biti snabdevano 8.000 domaćinstava. Radove otvaramo danas, a već početkom godine je otvaranje. Sa 3 otvorena vetroparka i 4 u izgradnji zajedno sa Fintelom investirali smo u zelenu energiju 163 miliona evra i obezbedili 238GWh za potrebe 59.000 domaćinstava. Ali nastavljamo da razvijamo i nove projekte“, izjavio je Janković.

On je istakao i doprinos ovih investicija ostvarenju cilja Vlade Srbije da se učešće energije iz obnovljivih izvora do 2040. godine poveća na najmanje 40 odsto.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo izjavio je da je veoma srećan što je ponovo u Kuli na svečanosti povodom otvaranja novog vetroparka kompanija Fintel Energija i MK Group, posebno imajući u vidu da je 2019. prisustvovao otvaranju trećeg vetroparka „Košava“.

„Nažalost, u toku ove dve i po godine međunarodna realnost se veoma promenila, a globalni poredak je dodatno narušen. Svedoci smo krize Izazvane pokidanim lancima snabdevanja, praćene rastom cena energije, sto ostavija posledice kako na kompanije, tako i na porodice. Zbog toga ovaj vetropark koji će se ovde graditi ima dvostruko značenje“, izjavio je ambasador Italije.

Partner kompanija MK Group i Fintel Energije na ovom projektu je Erste Banka.

„Kao jedna od vodećih banaka u ovom važnom segmentu poslovanja, intenzivno radimo na stvaranju okruženja koje će podsticati efikasnije upravljanje resursima i energijom i na taj način stvoriti zdravije i bolje okruženje“, izjavio je Nikola Stamenković, direktor Sektora poslova sa pravnim licima Erste Banke.

Na teritoriji opštine Kula, pored vetroparkova, ove dve kompanije ujedno razvijaju najveći agrosolarni projekat u Evropi i prvi na Balkanu, čime će potvrditi svoje liderstvo u regionu kad se radi o obnovijivim izvorima energije.

(rtv.rs)
android aplikacija
Previous articleONLINE SEMINAR – NOVI ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA 13.05.2022
Next articleŠkampi kao iz restorana – Kako da ih pripremite kod kuće

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here