Počeo kikindski „Sovembar“

S obzirom na to da je kikindski trg najveće gradsko zimovalište sova utina, novembarski dani poslednjih osam godina posvećeni su ovoj ptici.

Ovogodišnji „Sovembar“ počeo je , 13. novembra, predavanjem iz oblati zaštićenih vrsta na teritoriji grada Kikinde. Do kraja meseca, pod sloganom „Sove Kikindu svetu preporučuju“ biće održan bogat program namenjen svim generacijama.

„Sovembar“ ima, pre svega, edukativni karakter kako bi gradski trg u Kikindi što duže ostao dom sovama u toku zimskih meseci.

Ove godine program smo bazirali na edukaciji najmlađih sugrađana. Uključili
smo sve osnovne i srednje škole, a tu su i Narodni muzej i Kancelarija za mlade. Ovogodišnje prvo brojanje sova na kikindskom trgu biće organizovano 25. novembra, a „sovu patrolu“ predvodiće Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, nakon što održi stručno predavanje – najavila je Marijana Mirkov iz Odseka za poslove razvoja grada.

Novina u ovogodišnjem programu „Sovembra“ je predstavljanje kulture i tradicije Malezije. Naime, predstavnici Ambasade Malezije čuli su za prirodni fenomen u Kikindi i izrazili su želju da budu aktivni učesnici manifestaicje.

Oni će biti gosti našeg grada 22. novembra. Mi ćemo im pokazati naše sove, a
oni će nama predstaviti deo kulture Malezije i čitav program toga dana biće posvećen njima – objasnila je Mirkov.

U okviru „Sovembra“, u Narodnom muzeju biće upriličena izložba „Mala sova ušara“, projekcija filma „Mudri zimuju u Kikindi“, radionica „U društvu sa sovama“, kao i mogućnost istraživanja gvalica.

U Narodnom pozorištu biće izvedena predstva „Kako je čovek postao sova“, a najmlađi Kikinđani će moći da pogledaju filmove „Cvrle nikad ne letiš sam“ i „Fantastičan dan na planeti Zemlji“.

Biće organizovani kvizovi, kocerti, muzičko-scenski program, a manifestacija će biti završena „Sova žurkom“ u subotu, 30. novembra, na gradskom trgu.