Počeo Festival arheološkog filma u Sremskoj Mitrovici

Pixabay/Ilustracija

U Sremskoj Mitrovici juče je počeo 16. Festival arheološkog filma na kome će do petka, 29. novembra, biti prikazano 12 filmova u maloj sali Muzeja Srema.

Filmovi koji će biti prikazani tokom 16. Festivala filmovi su koje dobijamo u saradnji s Narodnim muzejom u Beogradu, a koji već više od 20 godina organizuje Međunarodnu smotru arheološkog filma. Oni, dakle, prave izbor filmova, koji potom bivaju prikazani u celoj Srbiji i inostranstvu. Tako će ove godine, na Festivalu u Muzeju Srema, biti prikazano 12 filmova najvećim delom srpske produkcije, ali i nekoliko filmova egipatske produkcije, zemlje koja je ove godine bila gost Smotre u Narodnom muzeju“, kaže u izjavi za Tanjug Slobodan Maksić iz Muzeja Srema.

Osim filmova iz srpske i egipatske produkcije, biće prikazan i jedan film iz Italije, jedan iz Crne Gore i jedan film rađen u srpsko-australijanskoj koprodukciji.

Film koji smo radili u koprodukciji s kolegama iz Australije prati rad arheologa koji radi na iskopinama na lokalitetu Glac, u Sremskoj Mitrovici, i mislim da će, kao i svi ostali, biti posebno zanimljiv publici“, kaže Maksić.

Svakoga dana projekcije počinju od 18 sati u maloj sali Muzeja Srema.

 

Izvor: Tanjug