Počela gradnja fabrike čokolade u Novom Sadu

Barry Callebaut

Globalni lider u proizvodnji čokolade, švajcarska kompanija “Barry Callebaut” juče, 05. marta počela je izgradnju fabrike u Novom Sadu.

Fabrika čokolade Bari Kalebo u Novom Sadu, čija gradnja počinje danas, biće najveća fabrika čokolade u ovom delu Evrope i značiće mnogo za srpsku prerađivačku i prehrambenu industriju, jer će najveći broj sirovina nabavljati sa teritorije naše zemlje”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodao je da se nada da će u junu i julu početi izgradnja i akademije čokolade na istom placu, što bi značilo dodatni angažman naših ljudi, fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

“To znači da ćemo imati veliku supstuciju uvoza i drastično povećan izvoz, što će doprineti daljoj stabilizaciji javnih finansija i ekonomije Srbije”, rekao je Vučić.

Image result for barry callebaut

Dodao je da u tom gradu oko 40 godina nismo imali značajne investicije i izgradnju fabrika.

Fabrika će, kako je najavljeno, biti izgrađena na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu, a uposliće stotinu ljudi i početi proizvodnju 2021. godine.

Planirano je da fabrika ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje i da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka).

Antoan de Sent-Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će “Bari Kalebo” snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.