Počela berba višanja – Proizvođači nezadovolji cenom koja ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje

Pixabay
Oglas

Na teritoriji prokupačke opštine, na površini od preko 2.000 hektara, počela je berba višanja, a prema najavama otkupljivača, otkupna cena će biti na nivou prošlogodišnje, pa će se za kilogram višnje prve klase plaćati 40, dok će druga klasa biti 30 dinara. Početna cena je za topličke voćare i ove, kao i prethodnih godina ispod očekivane, jer je, kako tvrde, za minimalnu rentabilnost u proizvodnji i eventualno malu zaradu potrebno da cena višnje bude bar 70 dinara.

Ono što je karakteristično za ovogodišnju berbu višanja je da je zbog prolećnog mraza rod slabiji za 30 i više odsto u odnosu na prošlu godinu, ali poljoprivredni stručnjaci tvrde da je sada višnja mnogo kvalitetnija i sa većim procentom suve materije.

Najavljene visoke temperature ne idu na ruku proizvođačima, jer će višnja ubrzo da sazri i da počne da se kvari i opada. Zato preporučujemo da se što pre obavi berba, kako bi se sačuvao kvalitet – kažu u prokupačkoj Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Početnom cenom od 40 dinara, koja je i nešto manja od prošlogodišnje, kada je bila 45, ali posle nekoliko dana pala na ispod 30 dinara za kilogram, voćari u Toplici ne mogu da budu zadovoljni jer, kažu, ne pokrivaju ni osnovne troškove proizvodnje.

– Kada se na tu cenu doda isplata berača koji uzimaju od 15 do 20 dinara, povrate sredstva za hemikalije za najmanje četiri do pet prskanja u sezoni, mi smo kao i unazad desetak godina ponovo u minusu. Od goriva do hemijskih preparata, sve je poskupelo bar duplo u odnosu na prošlu godinu, a sada je i rod manji zbog mraza. Iz godine u godinu, ova država uspešno uništava selo, seljake i domaću proizvodnju – kaže poljoprivrednik iz prokupačkog sela Babin Potok.

Da će ovo biti još jedna loša godina u nizu za višnjare, najavio je pre desetak dana i Dragan Paunović, koordinator sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug koji je istakao da nema velikog interesovanja za otkup ovog voća, a da prošlogodišnje zalihe višanja još uvek postoje u hladnjačama.

Gradska vlast u Prokuplju je pre dve godine najavila pokretanje inicijative za izgradnju velike hladnjače putem javno-privatnog partnerstva, za šta bi se iz gradske kase izdvojilo oko 120 miliona dinara, obezbedila lokacija i infrastruktura, uz učešće privatnog kapitala od 50%, međutim, do danas se ništa se nije uradilo na realizaciji te ideje.

 

(eKapija.com)

android aplikacija
Previous articleZločini nad srpskim zdravstvenim radnicima na Kosovu i Metohiji nerasvetljeni
Next articleKoju hranu treba jesti kad su velike vrućine