Pobili porodicu zbog pravoslavlja, potom srušili spomenik u Gospiću, a sada ide na KOVANICE?

Image by Hans Braxmeier from Pixabay
Oglas

Ovih dana se u hrvatskoj javnosti raspravlja o kovanicama hrvatskog evra. Preciznije – da li Nikola Tesla treba da bude jedan od motiva koji će se nalaziti na kovanicama.

– To je istorijska prilika da ispričamo priču o čoveku koji se tu rodio, školovao i sagradio prvu hidroelektranu u Evropi – samo je deo statusa na Fejsbuku, svojevrsnog apela hrvatskoj vladi, dizajnera Davora Brukete.

A upravo je Teslu kao jedan od motiva prvi predložio Kabinet predsednika Republike Hrvatske, koji je od samog početka učestvovao u radu HNB-ove komisije, a koja je već na svojoj prvoj sednici 19. marta pozvala sve institucije uključene u rad komisije da daju predloge za odabir rešenja za hrvatsku kovanicu evra, piše Večernji list.

– Kabinet predsednika Republike još sredinom aprila, pre druge sednice komisije 1. juna, zvanično je dostavio komisiji svoje predloge da hrvatska kovanica evra ima tri motiva i da to budu šahovnica, Tesla i Dubrovnik – objasnio je dalji tok događaja Velibor Mačkić, predsednikov savetnik koji je bio i predstavnik Kabineta predsednika u HNB-ovoj komisiji.

Nakon što su sve institucije zastupljene u radu komisije dostavile predloge, sprovedena je anketa među članovima komisije, a nakon koje je HNB-ova komisija za odabir rešenja i HNB-ova komisija za novac predložila da hrvatska kovanica ima tri motiva, a da se ona izaberu na javnom savetovanju koje traje do 22. jula između pet predloženih (šahovnica, karta RH, kuna, glagoljica i Dubrovnik).

U javnom savetovanju građani mogu predložiti i šesti motiv, o kojem će se takođe raspravljati.

Ban Jelačić je SRBIN!

(eKapija.com/b92.net)

Previous articleZaštita od komaraca – Kada ni hemija ne pomaže, treba jesti pojedine namirnice
Next articleRotaciona dijeta apsolutni hit ovog leta – Za mesec dana manje do 12 kilograma