Planovi za revitalizaciju Velikog bačkog kanala kod Sombora

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Oglas

Povodom zajedničkih planova na revitalizaciji deonice Velikog bačkog kanala u ovom gradu su se sastali direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine, Srđan Kružević i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković.

Tom prilikom dogovoreno je da bi se prvo revitalizovala deonica kanala sa desne strane od Apatinskog mosta i izgradila inspekcijska staza na drugoj obali kanala, koju će moći i građani da koriste za rekreaciju i pecanje, navedeno je na sajtu Voda Vojvodine.

Direktor JVP Vode Vojvodine, Srđan Kružević, izjavio je da se čišćenjem Velikog bačkog kanala kroz Sombor nastavlja revitalizacija ovog kanala započeta još 2014. godine. Počelo se od Vrbasa, Kule, Crvenke, Malog Stapara prema Somboru.

Kružević je napomenuo da je protok vode u kanalu mnogo manji od optimalnog, pogotovo za potrebe navodnjavanja.

– Protok je trenutno 18 kubnih metara u sekundi, a trebalo bi da bude 35. Potrudićemo se da u narednom periodu iz sopstvenih sredstava ili preko odgovarajućih fondova uložimo dodatna sredstva i obezbedimo dodatne količine vode iz Bezdana. Radove na revitalizaciji kanala ćemo početi vrlo brzo, a već sledeće godine planiramo nastavak aktivnosti kako bi kompletan kanal od Vrbasa do Bezdana bio očišćen – najavio je Kružević.

Gradonačelnik Sombora istakao je da zapušteni kanali svakako nisu nikome cilj, što će svakako značiti kako Vodoprivrednom preduzeću, tako i poljoprivrednicima:

– Ono što je bitno je da se na ovoj trasi u dužini od 820 m3 nalazi naše kupalište Štrand, što će svakako značiti da ova deonica bude lepša, čistija i bolja.

 

(ekapija.com)

Previous articleMaleno selo u Vojvodini, a „šoping meka“ za Hrvate
Next articleVučić se u 13 časova obraća javnosti