Pitanja koja ne treba postavljati žrtvama nasilja

Pixabay/Ilustracija
Glumica Merima Isaković je posle 43 godine progovorila o tome kako ju je seksualno zlostavljao glumac Branislav Lečić.

Kad je glumica Danijela Štajnfeld optužila Lečića za silovanje, čak i žene su je zasule užasnim komentarima, a pitanje „Zašto je tek posle devet godina rešila da progovori?“ je izlizano do besmisla, iako svaki psiholog može da nabroji bar 10 razloga zašto je ćutala.

Sada, kad Merima Isaković „slučaju Branislav Lečić“ dodaje svedočanstvo o silovanju iz davne 1978. godine, nažalost, gotovo da smo spremni na reakcije tog tipa.

Da bismo ih bar u nekoj meri obuzdali, kod onih koji će ipak razmisliti dvaput pre nego što pljusnu pogrešne reči na internet i učine celu priču još gorom, Smernice za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama koje je objavila grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama, nude i uputstvo za pristup ženi koja je preživela nasilje i pitanja koja ne treba postavljati u takvim slučajevima.

-Ne treba postavljati pitanja koja počinju sa ‘Zašto niste…?’ i ‒ generalno ‒ treba posvetiti posebnu pažnju svemu što kod preživele može da izazove sekundarnu traumatizaciju- napomenuto je.

Seksualno nasilje je praćeno osećajem krivice, sramote i stida, zato razgovor treba voditi biranim rečima koje ni na koji način ne upućuju na to da je preživela nešto uradila pogrešno ili da je njena odgovornost.

To se ne odnosi samo na „Zašto ga nije ranije prijavila?“. Čitav spektar „Zašto niste…?“ pitanja je potpuno neumesan.

– Posebno je važno ne postavljati pitanja poput ‘Zašto ga niste ostavili?’ ili ‘Zašto ste mu se vraćali?’ – imajući uvek na umu da je činjenično utvrđeno da žena ostavlja nasilnika i vraća mu se u proseku od sedam do jedanaest puta pre nego što zaista ode od njega, kao i to da su brojni razlozi zbog čega se to dešava (npr. gubitak samopouzdanja i vere u sebe, gubitak resursa i podrške, neadekvatna reakcija institucija, nekažnjavanje nasilnika ukoliko je prijavljen, ekonomska situacija)- istaknuto je.

Takođe, nikada ne treba govoriti šta biste vi radili u njenoj situaciji ili šta mislite da ona treba da uradi, jer niste.

VELIKI SKANDAL SRPSKOG JUTJUBERA: Brtualno izvređao žene, pa rekao da su same krive za silovanje!

Izvor: Srbija Danas