Petrovaradinska tvrđava slavi 329. rođendan – „Sat kula mnogima je prva asocijacija na naš grad“

Pixabay
Oglas

Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra slavi 328. rođendan. Iako je danas jedan od glavnih simbola Novog Sada i ponosno stoji na Dunavu, pretrpela je tešku ratnu prošlost u kojoj se broji čak desetak ratova.

Građena je po planovima Kajzersferda i Marsilija a vojni graditelji su bili Vamberg, Gisenbir, Doksat, Manet i Šreder, sve ugledna imena vojne arhitekture austrijske carevine. Posebno je značajno podzemlje Tvrđave na četiri sprata, sa 16 kilometara hodnika i domorišta kao i veliki bunar, kao rezerva snabdevanja vodom u slučaju duže opsade tvrđave. Obilazak podzemnih galerija preporučuje se uz stručne vodiče Muzeja grada Novog Sada.

Da podsetimo, gradnja Tvrđave počela je pre više od tri veka, 1692. godine. Izaslanik cara Leopolda I Habzburškog, knez Kroj, postavio te godine kamen temeljac na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na visini 40 metara iznad Dunava. Sa kraćim prekidima, Habzburzi su Tvrđavu gradili od 1692. do 1780. godine, radi zaštite carevine od najezde Turaka.
Pixabay

Poznata i kao “Gibraltar na Dunavu”, Petrovaradinska tvrđava se prostire na 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u regionu. Danas je ovo utvrđenje sa “pijanim satom” na Sat kuli obeležje Novog Sada. Ova fortifikacija zauzima drugo mesto u Evropi. Veća od Petrovaradinske je samo tvrđava u Verdenu (Francuska) koja je pretrpela velika razaranja, posebno u Prvom svetskom ratu.

Na Petrovaradinskoj tvrđavi se nalaze Muzej i Arhiv Novog Sada, hoteli i restorani, ateljei i galerije likovnih umetnika, akademija umetnosti, astronomska opservatorija, planetarijum i mnogi drugi sadržaji.

Vučević: Petrovaradinska Sat kula mnogima je prva asocijacija na naš grad

Povodom obeležavanja 329. rođendana Petrovaradinske tvrđave, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posebnu čestitku uputio je Lajošu Lukaču, istakavši zahvalnost na brizi o Sat kuli. 

-Danas obeležavamo 329. rođendan novosadske lepotice – Petrovaradinske tvrđave. Na ovaj dan je austrijska vojska povratila tad ruševnu srednjovekovnu tvrđavu i započela izgradnju u to vreme najmodernije fortifikacije na ovom toku Dunava. Naš “Gibraltar na Dunavu” je jedinstven ne samo u Srbiji već i u širem regionu, a zajedno sa Sat kulom mnogima je prva asocijacija na naš divni grad. O čuvenom našem satu već 3 decenije brine jedna od legendi Novog Sada, gospodin Lajoš Lukač, kojem posebno čestitam ovaj lepi jubilej- istakao je Vučević.

Previous articleKod većine građana zapušen nos je prvi simptom koronavirusa
Next articleNajjeftinije je grejanje na prirodni gas, drvo i ugalj