Petočlana grupa uhapšena zbog TRGOVINE LJUDIMA

Prema nalogu Tužilašta za organiovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka juče i danas je u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom, policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, a u koordinaciji sa nadležnim policijskim službama Bosne i Hercegovine na području Beograda, Bajine Bašte i Ljubovije uhapšeno je pet lica.

Članovi organizovane kriminalne grupe su u periodu od novembra 2019. godine do kraja 2020. godine, organizovali nedozvoljen tranzit od Beograda do Ljubovije autobusom za oko 144 iregularnih migranata.

Za ova lica su zatim organizovali nelegalni prelaz državne granice čamcem preko reke Drine na teritoriju Bosne i Hercegovine, u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama EU.

Tom prilikom, na teritoriji Republike Srbije lišeno je slobode pet lica i to: R.G. , državljanin Republike Sirije i četiri državljanina Republike Srbije: D.T., B.B., M.Z. i B.D., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenja ljudi iz čl. 350 st. 4 u vezi st. 2 KZ R Srbije. Krivičnom prijavom je obuhvaćen i još jedan osumnjičeni za kojim je raspisana policijska potraga.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je predvodio R.G. je radi sticanja neposredne finansijske koristi sačinio plan delovanja organizovane kriminalne grupe da za finansijsku korist koja se kretala po jednom stranom državljaninu – iregularnom migrantu od 110 do 130 evra, organizuju nedozvoljen tranzit iz Beograda do Ljubovije autobusom, a zatim nedozvoljen prelaz državne granice van mesta obeleženog za prelaz i to čamcem preko reke Drine na teritoriju Bosne i Hercegovine, nakon čega su ostvarenu finansijsku korist u iznosu od najmanje 16.060 evra i 123.000 dinara, organizator i pripadnici organizovane kriminalne grupe delili u zavisnosti od njihovog zadatka u ostvarenoj pojedinačnoj radnji omogućavanja nedozvoljenog prelaza državne granice i nedozvoljenog tranzita kroz Srbiju.

Prilikom pretresa kod organizatora R.G. pronađen je i oduzet novac u iznosu od 3.600 eura, i privremeno oduzeto više mobilnih telefona i SIM kartica.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Izvor: RTV