Pet zanimljivih fudbalskih pravila za koje verovatno nikada niste čuli

SHARE
Fudbal, Ilustracija

Danas i sutra su za mnoge muškarce u Srbiji praznici. Večeras će fudbaleri Crvene Zvezde ugostiti Totenhem u utakmici Lige Šampiona. Crno-beli iz Humske ulice svoj meč igraju sutra, protivnik u Ligi Evrope im Mančester Junajted kom gostuju na „Old Trafordu“.

adsteam seo i izrada web sajta

Mi vam donosimo pet zanimljivih, za neke i bizarnih fudbalskih pravila koje trenutno važe. Za neke ne bi ni pretpostavili da postoje, ali krenimo redom.

1. NE MOŽETE DATI AUTOGOL IZ SLOBODNJAKA ILI INDIREKTA

Fudbalska pravila koja određuje IFAB (Bord međunarodnih fudbalskih organizacija) kažu sledeće: Ukoliko fudbaler iz slobodnog udarca ili indirektnog udarca savlada svog golmana – pogodak neće biti priznat nego će biti dosuđen korner za protivničku ekipu.

Takođe, ukoliko golman pri izvođenju gol-auta postigne autogol biće dosuđen korner, dok (auto)gol ne važi ni ako je postignut direktno iz auta.

Ako lopta uđe u protivnički gol dosuđuje se gol-aut, a u vlastiti – korner za rivala!

2. NEMA GOLA OD SUDIJE

Od ove sezone drugačije nego do sada se tumači kontakt sudije sa loptom.

Glavni arbitar do sada nije bio smatran „delom igre“, tako da ukoliko bi ga lopta zakačila bila bi dosuđena prednost, a sada se meč prekida. Naime, ako lopta pogodi glavnog arbitra (ili njegove pomoćnike) biće dosuđena „mrtva lopta“.

Uz to, jasno je da ukoliko igrač šutne ka golu, zakači malo sudiju i ona završi u mreži – pogodak neće biti priznat i u toj situaciji se dosuđuje „mrtva lopta“.

3. NEMA BRISANJA KARTONA POSLE „PRETERANE“ PROSLAVE

Jedno od pravila uvedenih zbog VAR tehnologije.

Šta ako bi se desilo da postignete pogodak, odlučite da skinete dres (ili na neki drugi način slavite „preterano“) i dobijete žuti karton, a nakon toga pogodak bude poništen?

Žuti karton se ne briše!

Mnogi će pomisliti da ovo nije naročito pravedno prema fudbaleru koji je dao gol, a istovremeno se godinama postavlja i pitanje zašto se dobija žuti karton zbog skidanja dresa.

4. NE POMIŠLJAJTE DA ZAUSTAVITE IGRU S OBJEKTOM U RUCI

Po ovom pitanju IFAB predviđa nekoliko situacija:

Igra se zautavlja čim se primeti nepoznati objekat na terenu, a u slučaju postizanja gola uz pomoć objekta, navijača ili životinje – dosuđuje se „mrtva lopta“.

Prema pravilima, ako fudbaler ostvari kontakt sa loptom držeći u ruci neki objekat (kostobran, kopačku itd.), biće dosuđen slobodan udarac, odnosno penal ukoliko se ta situacija desila u kaznenom prostoru.

Takođe, ako igrač šutne na drugog igrača objekat koji nije lopta, ili baci na njega bilo koji drugi objekat, igraće će biti prekinuta i biće dosuđen slobodan udarac.

Zanimljivo, mesto slobodnog udarca je tamo gde je objekat trebalo da udari rivala.

5. AKO IGRAČ UĐE U VAR SOBU ZA VREME MEČA

Pravilo je koje se odnosi samo na Englesku, i gotovo je sigurno da ga nikada nećemo videti na delu.

Premijer liga je u pravila za ovu sezonu upisala da ako bilo koji fudbaler ili trener uđe u VAR sobu za vreme utakmice – dobija direktan crveni karton. To na prvi pogled deluje sasvim logično, ali na drugi je pomalo bizarno.

„Problem“ je u tome što se VAR soba (VOR) nalazi u zapadnom delu Londona (Stokli Park) i najbliži stadion je Stamford bridž. Na čak 21 kilometar daleko!

autor: Mondo.rs

adsteam seo i izrada web sajta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here