Pet sjajnih razloga zašto jaja treba da budu vaša omiljena namirnica

Image by Couleur from Pixabay
Oglas

Jaja su pre svega zdrava namirnica, organizmu daju dovoljno vitamina, vlakana, proteina i gvožđa. Jaja možete pripremiti na bezbroj načina, a evo i razloga zašto biste ih trebali dodati doručku i ručku.

Čuvaju vid

Jaja su bogata jakim antioksidantima zeaksantinom i luteinom koji štite oči od lošeg uticaja UV zraka i smanjuju rizik od nastanka očne mrene. Skuvajte nekoliko jaja uveče kako bi ujutro imali zdrav doručak ili ih čuvajte u frižideru kako bi uvek pri ruci imali nešto zdravo za pojesti.

Smanjuju osećaj gladi

Ne samo da će jaja vašem doručku ili ručku dodati puno esencijalnih hranjivih materija, nego će i umanjiti želju za slatkom, prženom i masnom hranom.

Poslastica za one na dijeti

Jedno jaje sadrži oko 70 kalorija, pa su stoga važan deo niskokalorične ishrane. Jedno istraživanje pokazalo je da su gojazni ljudi koji su za doručak jeli dva jajeta izgubili 65 posto više težine nego žene koje su ujutro jele pecivo. Proteini u jajima brže zasite i produžuju osećaj sitosti, a to znači da ćete imati manju želju da posegnute za grickalicama ili zavirujete u frižider.

Smanjuju rizik od raka

Jaja su jedan od najboljih izvora nutrijenta kolina – jedno jaje sadrži oko 30 posto dnevne preporučene doze. Istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke. Kolin se nalazi uglavnom u žumancu jajeta, tako da slobodno možete izbaciti belance prilikom pripremanja omleta.

Sadrže najkvalitetnije belančevine

Jaja se smatraju jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora belančevina (proteina) i esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za mnoge funkcije u organizmu, uključujući rast i razvoj telesnih tkiva i normalan rad mišića i nerava.

Upravo zbog visokog udela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju duži osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tokom dana.

Kada se treba zabrinuti zbog zaboravnosti

 

android aplikacija
Previous articleBolnica Sremska Mitrovica: Povećan broj obolelih – Ambulante: Povećan broj pozitivnih
Next articleKardiolozi jasno postavili granice – Ako vam je stalo do zdravlja srca, ove stvari morate izbaciti iz ishrane