Pet razloga zašto češće jesti humus

Pixabay
Oglas

Humus je jelo koje potiče sa Bliskog istoka, a bogato je dobrim mastima, vlaknima i biljnim proteinima, kaže kaže nutricionistkinja Nicola Shubrook i dodaje nekoliko razloga da taj ukusni namaz spremate češće.

1. Izvrstan je izvor vlakana

Napravljen od leblebije, humus je prirodno bogat vlaknima, a studije potvrđuju da vlakana iz leblebije imaju pozitivan uticaj na zdravlje creva, najviše jer podstiču broj korisnih bakterija koje poboljšavaju zdravlje creva, prenosi Večernji list.

2. Može pomoći u kontroli nivoa šećera

Mahunarke poput pasulja i leblebije bogate su proteinima, skrobom i vlaknima, pa ih sporije varimo, što znači i da imaju nizak glikemijski indeks i stabilnije oslobađaju svoju energiju, a konzumiranje hrane s niskim GI pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

3. Dobar je za srce

Humus sadrži leblebiju bogatu vlaknima, maslinovo ulje i semenke susama koji su puni mono nezasićenih masti zdravih za srce. Studije pokazuju da takva hrana može pomoći u smanjenju nivoa holesterola lipoproteina niske gustoće (LDL) ali i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

4. Može pomoći u kontroli telesne težine

Dodavanje leblebije u ishranu povezano je s manjom težinom, nižim indeksom telesne mase (BMI) i manjim obimom struka. Jedan od razloga za to je skrob amiloza u leblebijama koji je otporniji na naše probavne enzime, što znači da je hrana manje probavljiva.

5. Bogat je protivupalnim sastojcima

Klasični sastojci koji se koriste za pripremu tradicionalnog humusa poput leblebije, susama i maslinovog ulja imaju brojne zdravstvene benefite, a među njima i protivupalni učinak. Kaže se tako da devičansko maslinovo ulje ima protivupalno delovanje snažno kao ibuprofen.
– Humus može jesti većina ljudi, a treba da ga izbegavaju samo osobe alergične na neki od sastojaka namaza; npr. leblebije, semenke susama ili beli luk – dodala je Shubrook za BBC.
(eKapija.com)
android aplikacija
Previous articleOboleli od tumora na mozgu govore o prvim simptomima
Next articleBred Pit lansirao šampanjac čija je cena 320 EUR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here