Pet napitaka uz koje nikad ne treba da pijete lekove

Foto: Pixabay
Oglas

Ako pijete lekove protiv bolova ili neke druge tablete, možda ste zaboravili da postoje neke stvari uz koje ih nikad ne biste trebali piti.

Svi lekovi dolaze sa uputstvom koje bi trebalo da pročitamo. U njima je naveden najbolji način uzimanja leka, kao i savet treba li da se popije na prazan želudac ili uz hranu.

Uopšteno, u uputstvima stoji i da se lek popije sa vodom, pa će većina to i učiniti, ali često ćemo posegnuti za prvom stvari koja nam se nađe pri ruci.

No stručnjaci kažu da postoji pet pića koje treba da izbegavamo uz lekove.

To je zato što ta pića mogu da povećaju vreme razgradnje leka, što bi moglo da znači da će lek početi da se „topi““ pre nego što telo uspe pravilno da ga apsorbuje.

Studija objavljena u Saudi Pharmaceutical Journal posmatrala je efekte uzimanja niza lekova protiv bolova i tableta protiv alergija uz popularna pića. Zaključak je jasan: „Testirani napici ne smeju da se koriste kao zamena za vodu prilikom uzimanja lekova.“

Kafa

Stručnjaci su uzeli dve šoljice kafe. Jedna je bila zagrejana na 41 stepeni Celzijusovih, a druga na 100.

Već je poznato da kafa, i kofein u njoj, potencijalno mogu da prouzrokuju probleme sa lekovima. Ali nalazi ove studije sugerišu da topli napici, poput kafe, mogu da utiču na vreme razgradnje leka. To znači da možda nećete dobiti pravu količinu leka koja vam je potrebna.

Sok od narandže

Studija je pokazala da sok od narandže može da ima efekat na otpuštanje leka. Stoga je najbolje lek popiti uz vodu, a dnevnu dozu vitamina C u obliku soka od narandže u neko drugo vreme.

Gazirana pića

Utvrđeno je da gazirana pića utiču na vreme raspadanja većine testiranih lekova. Jedini na koji nije uticao bio je lek za lečenje simptoma alergije, rekli su stručnjaci.

Energetska pića

Naučnici su otkrili da energetska pića ubrzavaju vreme razgradnje leka i njihov ulazak u krvni sistem.

Mlečni proizvodi

Stručnjaci sugerišu da mlečni proizvodi ne idu dobro uz lekove.

„Pacijente treba savetovati da izbegavaju konzumiranje drugih pića osim vode sa terapijom. Potrebno je povećati svest ljudi o interakciji lekova i pića“, stoji u zaključku studije.
android aplikacija
Previous articleSpomenik na Fruškoj gori iskoristili kao zaklon za ražanj
Next articleMoćan astro period stigao: Evo kojim horoskopskim znakovima stižu pare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here