Patrijarh Porfirije pozvao na mir: Čuvajmo jedni druge

Copyright: © ATA Images
Oglas

Patrijarh Porfirije izjavio je danas da je sa tugom pratio fizičke sukobe koji su izbili tokom blokada puteva u Srbiji i apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se tuku.

„Juče sam sa tugom pratio, kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi. Na samom ulasku u božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu“, naveo je patrijarh u poruci i video snimku koji je objavio na Instagramu.

On nije želeo da analizira šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, niti ko je kriv, a ko je nevin.

„Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju. Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva“, poručio je patrijarh.

Istakao je da se moli Bogu „da u danima božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti“.

„Period posta, u koji smo zakoračili, nas podseća i poziva na neophodni mir. Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čoveku“, rekao je patrijarh.

On je naglasio da nemiri „neumitno proizvode nove i nove nemire“.

„U tom smislu, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumeva ograničavanje svoga egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom rečju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države“, naveo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poželeo srećan i blagosloven božićni post, koji nas, kako je naveo, vodi miru koji jeste Hristos među nama.

Crkva ne može da se pokorava svetu

Patrijah srpski Porfirije izjavio je danas da crkva ne može se pokorava svetu, jer je telo Hristovo.

„Crkva ne može da se upodobljava svetu, jer je ona telo Hristovo. I zato gospod je dao da uvek znamo da je Bog ljubav i sloboda i da se nikad neće nikome na silu nametnuti, ali da nam je, pored ostalih darova, kao prvi i poslednji, kao početni i najveći dar, dao dar ljubavi. Zapovesti Hristove jesu put slobode, a ne put porobljavanja“, naveo je Porfirije na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u hramu Svetog arhangela Gavrila u Beogradu, saopštila je informativna služba SPC.

On je dodao da, s obzirom na to da mnogi ljudi danas izmišljaju zakone i pravila po kojima hoće da žive, često su ta pravila i ti zakoni usmereni na odricanje od krsta, podviga, žrtve, ljubavi, milosrđa, praštanja, pokajanja.

„Mnoga pravila i zakoni to ne podrazumevaju, a to znači jedno: ti zakoni i pravila ne podrazumevaju prisustvo Hristovo, ne podrazumevaju pravila jevanđeljska i zato vide crkvu kao nešto što pripada prošlosti, nešto što nije savremeno. Ne bavi se crkva primarno i pre svega ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim predmetima, temama i problemima“, dodao je Porfirije.

android aplikacija
Previous articlePomozimo mladom Stefanu da ozdravi i živi normalan život!
Next articleDanas hladno, moguć sneg u nižim predelima

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here