PARKING SERVIS: Kazna za parkiranje biće celodnevna karta

Vozači kojima je isteklo vreme plaćenog parkiranja su dobili kaznu od 900 dinara zato što nisunplatili parking-kartu na parkiralištu. Taj „ceh“ moći će da iskoriste kao posebnu kartu u sledećih 24 sata na svim parkiralištima „Parking servisa“ koja su pod naplatom.

Radovan Jeknić, šef službe za odnose sa javnošću, kaže da su gradske vlasti „Parking servisa“ izmenile odluku o posebnoj karti za parking .

„Naravno da će se vozačima i dalje izdavati ova posebna karta, čija je cena 900 dinara“ jasan je Jeknić. „Novo je, međutim, to što će, uz to, i svako drugi moći da je kupi i da je koristi za parkiranje od 24 sata na bilo kom parkingu u zoni naplate.“

Razlog izmene Odluke o parkiranju, i to u segmentu koji se tiče posebne karte za parking je usklađivanje sa republičkim propisima, ali takođe i usklađivanje sa praksom drugih gradoa koji imaju organizovani sistem naplate parkiranja.

„Vodili smo se, prilikom promene, tumačenjima odredbi Zakona o komunalnim delatnostima“ jasan je Jeknić. „Sada je ona gotovo identična odlukama u Beogradu i Subotici. Posebna parking karta, naime, i po samom imenu predstavlja kartu čijom kupovinom korisnik ostvaruje mogućnost parkiranja na svim parkiralištima u gradu, osim na parkiralištima sa kontrolom ulaska i izlaska, i to u 24 časa od momenta izdavanja karte, odnosno, popunjavanja karte i isticanja na prednje vetrobransko staklo. Glavna razlika u odnosu na dosadašnju odluku je to što u ranijem propisu nije bilo definisano trajanje karte, pa je to izazivalo zabunu kod korisnika.“

Novitet je i to što posetioci Novog Sada mogu kupiti ovu kartu i biti spokojni puna 24 sata, bar kad je parkiranje u pitanju. U tom periodu mogu koristiti nešto više od 10.000 parking mesta, koliko ih ima u organizovanom sistemu parkiranja u Novom Sadu.

CENE OD 30 DO 53 DINARA

Vreme parkiranja za vozila u beloj i plavoj zoni mogu se produžavati neograničeno. Cena je 30 dinara, odnosno 44 dinara za sat. Najduži boravak vozila koji je dozvoljen jeste dva sata u crvenoj zoni, a 53 dinara se naplaćuje svaki započeti sat.