Parastosom u Gračanici obeležava se 19.godišnjica martovskog pogroma

0
23

Na Kosovu i Metohiji danas se navršava 19 godina od Martovskog pogroma, u kome je stradalo 19 osoba, uništeno i spaljeno oko 900 kuća i 35 pravoslavnih crkava i manastira i proterano preko 4.000 Srba.

Parastos posvećen stradalima u manastiru Gračanica služiće episkop raško-prizrenski i kosovsko- metohijski Teodosije.

Nakon parastosa, ispred umetničke instalacije „MIŠING“ u Gračanici, predstavnici Eparhije raško-prizrenske, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava položiće bele ruže, u znak sećanja na sve stradale.

Povodom još jedne godišnjice martovskog pogroma biće otvorena i izložba radova sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2022“, posvećena 17. i 18. martu 2004. godine, a održaće se i svečana Akademija povećena Pogromu.

Pored predstavnika Eparhije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i lokalnih samouprava, na akademiji učestvuju Udruženja porodica „Kosmetski stradalnici“, učesnici Likovne kolonije, Ansambl „Venac“, Hor prizrenske bogoslovije, glumac Narodnog pozorišta Priština Nebojša Đorđević i Škola baleta „Gračanica“.

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju prisustvovaće zamenica i pomoćnica direktora Kancelarije Dušica Nikolić i Milena Parlić.

I u Kosovskoj Mitrovici paljenjem sveća i polaganjem cveća obeležava se godišnjica Martovskog pogroma. U ovom gradu je 2004. godine stradalo dvoje ljudi.

Povod da preko 70.000 albanskih ekstremista započnu etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji bila je lažna vest objavljena na javnom servisu takozvanog Kosova da su Srbi krivi za utapanje trojice albanskih dečaka u selu Čabra kod Zubinog Potoka.

Do danas za ovaj zločin niko nije odgovarao, a uhapšeno je ukupno 430 osoba, od kojih je samo 67 bilo u zatvoru duže od godinu dana.