Par saveta kako da smanjite potrošnju goriva

auto
Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay
Oglas

Potrošnja automobila ne zavisi samo od vrste vozila i motora, već umnogome načina vožnje.

Ovde se nalazi par saveta koji vam mogu pomoći u načinu uštede goriva kao i u očuvanju automobila.

Ne mučite svoj motor, vozite pod manjim obrtajima

Trudite se da vozite automobil u višoj brzini, jer niže podižu broj obrtaja koji povećavaju potrošnju. Zato, kada možete da se komforno krećete u trećoj brzini, ne spuštajte bespotrebno u drugu.

Poštujte ograničenja, ne vozite prebrzo

Danas svi žurimo da što pre završimo neke obaveze i uštedimo vreme, ali to utiče na novčanik. Što brže vozite, više goriva trošite. Ukoliko poštujete ograničenje brzine, ne samo da ćete umanjiti mogućnost nesrećnih situacija i izbeći potencijalne kazne, već možete smanjiti potrošnju svog automobila za čak 33%.+, piše na portalu b92.net

Ne kočite naglo i ne ubrzavajte kao na moto traci

Nemojte da bespotrebno kočite i ubrzavate. Kad god to radite, vaš automobil troši gorivo. Što više ubrzavate, vršite veći pritisak na motor koji sagoreva više goriva.

Ne zanemarujte gume, one su važan faktor, kako kod sigurnosti vozila tako i kod potrošnje goriva

U našem podneblju ljudi suviše potcenjuju značaj guma. Gume su jedan od ključnih delova automobila, ne samo da mogu da vam spasu život ukoliko su kvalitetne, već mogu i da smanje potrošnju. Važno je i da budu optimalno naduvane i možete uštediti nekoliko procenata goriva, navodi autor na sajtu b92.net

Održavajte filtere za gorivo i vazduh

Prljavi filteri utiču na performanse motora i povećavaju potrošnju. Upijaju prljavštinu, prašinu, čestice zemlje i izduvnih gasova. Zbog toga očistite ili zamenite s vremena na vreme filtere vazduha.

Previous articlePopodnevna kafa je mnogo bolja od jutarnje?
Next articleDANAS JE TUCINDAN-OVO nikako ne smete danas da uradite!