PANČEVO – Zbog moguće privatizacije radnici Petrohemije zabrinuti!

SHARE
Petrohemija
Foto: hip-petrohemija.com
Fiskalni savet Vlade Srbije je, govoreći o fiskalnoj strategiji za period 2019.-2021. godine ocenio da je privatizacijom RTB Bor-a i PKB-a učinjen značajan napredak u rešavanju problema neuspešnih državnih preduzeća.

Najveći preostali problemi su Resavica, MSK i Petrohemija.

Ako se sada, kada su tržišni uslovi veoma povoljni, ne nađu kupci, onda bi ova preduzeća morala u stečaj, kako smatra Fiskalni savet.

Šta o tome misle radnici Petrohemije?

Njih trenutno oko 1500 i ne kriju zabrinutost nakon izjava da je, ukoliko se ne nađu kupci za preostala državna preduzeća, moguć njihov odlazak u stečaj. Radnici, međutim, ističu da je ova fabrika u potpuno drugačijoj situaciji od Azotare jer posluje pozitivno i jedan je od najvećih izvoznika. Prva među srpskim preduzećima, a šesti izvoznik uključujući i strane kompanije koje posluju u našoj zemlji.

Predstavnici sindikata smatraju da fabrika ne bi trebalo po svaku cenu da se privatizuje.

Zoran Obradović, Sindikat inženjera i tehničara „Nezavisnost“ kaže: „Mislim da je mnogo prihvatljiviji model strateškog partnerstva. Tačno je da je bilo nekakvog interesovanja od strane Kazahstana, Azerbejdžana, Kine, ali mislim da sve to nije realno. Mislim da je najrealnija priča NIS-a. Zato što je Rafinerija preko puta Petrohemije i zato što sa njima sarađujemo i poslujemo i tu bi bio minimum troškova.“

Ima najava da će tender za privatizaciji biti raspisan u martu.

Sindikati ne mogu uticati na to da li će fabrika biti privatizovana, ali će nastojati da sačuvaju interese radnika tako što će tražiti da socijalni program i kolektivni ugovor budu deo kupoprodajnog ugovora, da radnici u periodu od bar 3 godine budu zaštićeni od otpuštanja, da se pre privatizacije povećaju plate.

Nakon usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije kojim je predviđeno da se potraživanja poverilaca delimično otpišu, a delimično konvertuju u kapital fabrike stabilizovano je poslovanje Petrohemije. Ove godine planirana je modernizacija pogona Etilen i završetak četvrte linije u fabrici Pevg i za te radove izdvojeno je 24 miliona evra.