Pančevo: Utva posle 30 godina napravila avion „Sova“

Utva avion
Foto: blic.rs / E. Čonkić
Oglas
Pančevo – Utva avioindustrija iz Pančeva je posle više od 30 godina samostalno napravila novi avion „Sova“. Avion će sutra imati probni let.

U pitanju je jednomotorni avion, niskokrilac, namenjen za obuku, sportsko i turističko letenje, avio taksi prevoz i panoramsko razgledanje.

Jedna od glavnih karakteristika letelice je što poseduje mogućnost brze modifikacije.

Program 41 M, poznatiji kao „Sova“, finansira preduzeće Jugoimport SDPR. Dok je Utva ugovorila projektovanje, modifikaciju, proizvodnju prototipa, ispitivanje i sertifikaciju aviona.

Utva je posle više od 30 godina uspela da samostalno projektuje, napravi i počne ispitivanje novog aviona. „Sova“ predstavlja modernizovanu verziju baznog aviona Utva 75, koji je namenjen za početnu obuku, sportsko i turističko letenje.

Avion se opciono može koristiti za izviđanje, aero foto snimanje i druge operacije. Takođe, može da nosi naoružanje uz ugradnju odgovarajuće opreme, objavljeno je na sajtu Jugoimporta.

Konfiguracija stajnog trapa dozvoljava sletanje na asfaltne i pripremljene travnate piste.

Masa praznog aviona je 750 kilograma, dužina aviona 7,11 metara, razmak krila 9,8 metara, a visina 3,14 metara.

Maksimalna horizontalna brzina aviona je 230 km na sat, snaga 210 KS, a istrajnost aviona pri ekonomskoj brzini 4,2 sata.

Sutra će na aerodromu „Pančevo“, avion „Sova“ imati probni let. Let će trajati sat vremena a vodeći projektant na izradi letelice, Aleksandar Petrović predstaviće planove daljeg rada i letenja.

Izvor: Tanjug

android aplikacija
Previous articleZašto ovaj odevni komad već postaje trend, a zima još nije stigla
Next articleČetiri života spasao jedan donor!