Pančevo: Dunavska ostrva postala zaštićeno područje

Foto: Aleksa Vukićević (DZPPS)
Skupština Grada Pančeva je na osnovu studije o zaštiti koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode donela odluku o zaštiti prirodnog dobra „Pančevačke ade“.
Ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac su smeštene unutar vodotoka reke Dunav, na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš.
Te tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljaju funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.
Odluku o zaštiti prirodnog dobra „Pančevačke ade“, donela je Skupština grada Pančeva 5. maja ove godine na osnovu studije o zaštiti koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, dodaje se u saopštenju.

Foto: Youtube/Printscreen
Prema rečima Marka Šćibana, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, novoproglašeno zaštićeno stanište biće od velikog značaja za očuvanje populacija zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, posebno onih koja naseljavaju vodena staništa.
Šćiban je istakao da to područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji.
Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između 5.000 i 10.000 pataka, 10.000-40.000 galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Pored njih, ovde se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a tu je i kolonija čaplji i vranaca„, rekao je Šćiban.
Upravljanje zaštićenim staništem „Pančevačke ade“ povereno je JP „Vojvodinašume„, odnosno Šumskom gazdinstvu „Banat“ iz Pančeva.
Izvor: Tanjug