Ovo VOJVOĐANSKO naselje je najsevernije u Srbiji

Oglas

Horgoš je naselje u Srbiji, u opštini Kanjiža, u Severnobanatskom okrugu.

Najsevernije je naselje u Republici Srbiji!

Pored sela se nalazi i granični prelaz između Srbije i Mađarske sa nazivom Horgoš na auto-putu E-75, kao i železnička pruga Subotica—Segedin.

Grb

Područje Horgoša pre Slovena i Mađara, naseljavali su Kelti, Skiti, Huni i Avari. Ribarsko mesto po nazivu Horgoš pominje se u 16. veku. Veruje se da naziv potiče od jednog jezera koje se nalazi u Horgoškom ritu, a koje je bilo u obliku horoga.

Tokom 18. veka, stanovnici Horgoša uglavnom su se bavili stočarstvom, zemljoradnjom i zanatskim poslovima. U prvoj polovini 19. veka, počinje razvoj male privrede. Iz tog vremena datiraju prve krojačke i kovačke radnje. U ovo vreme pojavljuje se i putnički promet. Organizovan je i poštanski saobraćaj. Prva škola počela je sa radom 1845. godine.

Nakon Drugog svetskog rata, Dvorac grofa Karasa korišćen je kao škola. U selu su podignute fabrike Vitamin i Iglo, a Horgoš je postao poznat po proizvodnji mlevene paprike, pod nazivom horgoška.

Autor : Jozefsu

Horgoš je značajno saobraćajno čvorište. Ovde je raskrsnica lokalnih i regionalnih puteva. Najduži evropski put E75 prolazi pored Horgoša. Granični prelaz Horgoš jedan je od najprometnijih graničnih prelaza u Srbiji. Železnička stanica Horgoš nalazi se na pruzi Subotica-Segedin.

Autor : Phil Richards

Prema popisu iz 2011. bilo je 5709 stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 40,2 godina. U naselju ima 2439 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,59 (popis 2002).

Ovo naselje je uglavnom naseljeno Mađarima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

 

(Wikipedia)

Previous articleStvari koje svakodnevno koristite mogu da izazovu ozbiljne bolesti
Next articlePreminuo mladi holivudski glumac – pre toga se vodio kao nestala osoba

1 COMMENT

Comments are closed.