Ovo su najveće greške koje pravite sa mokrom kosom

hair
Photo by Element5 Digital on Unsplash
Oglas

Kosu treba da negujete i čuvate od oštećenja. Čak i dok je mokra, određenim postupcima joj možete naškoditi, zbog čega bi trebalo da ih izbegavate.

Kada je kosa sveže oprana, postaje još osetljivija, sklona je lomljenju i isušivanju.

Iako nismo svesni svojih grešaka i mislimo da činimo najbolje za nju, mokru kosu često tretiramo onako kako ne bi trebalo, što može dovesti do ozbiljnih posledica i narušiti njen lep izgled.

 1. Češljanje mokre kose
  Kosa je najosetljivija i najelastičnija kada je mokra i tada je podložna oštećenju. Najbolje bi bilo da kosu osušite fenom pre češljanja i upotrebite sprej za lakše raščešljavanje. Izaberite četku koja ima najmekše čekinje ili izaberite češalj koji će biti nežan prema vašoj kosi.
 2. Pletenje mokre kose u punđu
  Pletenje kose u punđu dok je još mokra može biti izuzetno štetno za kosu. Ovaj potez je suviše rizičan je se kosa lomi usled savijanja i pritiskanja gumicom i ukosnicama.
 3. Spavanje sa mokrom kosom
  Glavni razlog zašto frizeri ne preporučuju spavanje sa mokrom kosom jeste povećanje šansi za razvoj bakterija. Ako se kosa i koža glave ne osuše dovoljno brzo, mikrobi koji izazivaju perut mogu dovesti do suvoće i svraba temena.
 4. Umotavanje kose u grubi peškir
  Sušenje kose običnim peškirom može oštetiti kosu i izazvati ispucale vrhove i lomljenje. Umesto toga, savet je da koristite peškir od mikrovlakana. Čak se preporučuje i upotreba majice kratkih rukava, jer smanjuje uvijanje i upija vodu bez grubog trljanja kose kroz peškir.
 1. Sušenje kose fenom dok je još prilično mokra
  Pre nego što osušite kosu fenom, poželjno je da bude polusuva.

Ovaj način sušenja je mnogo bolji za vašu kosu, a vi ćete osigurati da ona bude glatka, sjajna, manje sklona lomljenju i lakše za stilizovanje. Pored toga, fen za kosu treba da bude podešen na najnižu temperaturu i jačinu da bi se maksimalno smanjila šteta tokom sušenja.

Bez obzira koji metod termičkog stilizovanja kose izaberete (fen, presa, figaro), ne zaboravite da uvek koristite sredstva za zaštitu od toplote. Vaša kosa će vam biti zahvalna na duge staze.

android aplikacija
Previous articleIstanbul: Liturgija i plivanje za Časni krst (FOTO)
Next articleOd aprila u Srbiji besplatna vakcina protiv humanog papiloma virusa