Ovo su glavni razlozi zašto nije uveden POLICIJSKI ČAS

Screenshot
Mere važe samo za teritoriju Beograda, ali odluke se, prema njenim rečima, donose u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, pa o merama odlučuju lokalne samopuprave.

– Većina zemalja sada pooštrava mere, u skladu sa tim mi smo poptuno zabranili javna okupljanja koja broje više od 10 osoba, limitiran je i broj osoba koji mogu da budu u zatvorenim prostorima – kaže dr Darija Kisić Tešavčević za medije.

Na pitanje zašto nije uveden policijski čas, ona odgovara:

– Takva vrsta zabrane je imala smisla u momentu prvog uzlaznog toka, kada smo hteli da zaštitimo najstarije i najugroženije sugrađane. Izvesno je da će epidemija da traje i da ćemo dugo morati da se borimo sa kovidom 19. Bolest je prevazišla zdravstvena pitanja.

Ono što bi, smatra ona, dalo najviše efekta da svi budemo u karantinu 14 dana, ali to nije održivo.

Moramo da prihvatimo činjenicu da moramo da budemo jedan organizovan tim – dodaje.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se policijski čas ipak uvede ona navodi da svako zatvaranje ispod 14 dana ne daje rezultate.

Mere izolovanih dana u karantinu ne daje efekte dugoročno, kratkoročno daje ako se želi postići nešto – nabaviti respiratore i opremu, navodi ona i objašnjava da je to i urađeno na početku epidemije kada je ta mera bila neophodna.

 

 

Izvor: B92.net