Ovo su GLAVNI PRENOSIOCI korona virusa!

Printskrin - Dr Verica Jovanović

U Srbiji je do sada potvrđeno više od 24.000 slučajeva zaraze korona virusom, a hospitalizovana je 4.531 osoba. Koliko je kontakata zaraženih trenutno u samoizolaciji, ne zna se tačno, ali…

„Ono što se prati je period od poslednje dve nedelje jer je to vreme inkubacije i pojave prvih simptoma. Ne možemo precizno da kažemo koliko je osoba koje su definisane kao kontakt, jer su jedno osobe koje se leče, koje su većinski u bolnici, a jedan isti takav broj je na kućnom lečenju u jednom momentu. Kada su u pitanju kontakti, dele se na neposredne, nazovimo ih porodičnim, i oni za koje se pretpostavlja da su osobe bile u komunikaciji duže od 15 minuta bez maske, sa osobom koja je imala simptome. Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije se smatra da osoba koja ima simptome, da su one u tom momentu najveći prenosioci, rekla je direktorka Instituta Batut dr Verica Jovanović na konferenciji Kriznog štaba.

„Sigurno ima više hiljada kontakata, sigurno nisu svi ni registrovani, ali svi rade na tome. Jako je značajno da osobe koje se nisu potpuno izlečile, već su na kućnom lečenju, ne izlaze iz kuće dok ne budu negativni, one su glavni prenosnici. Apelujem na sve na kućnom lečenju! Svi koji su bili u kontaktu sa zaraženim treba da nose zaštitnu opremu, a ako se radi o neposrednom kontaktu, da ostanu kod kuće, da prate simptome. Ukoliko nema simptoma posle 14 dana, mogu se smatrati osobama kod kojih nije došlo do prenosa virusa“, zaključila je ona.

 

(Mondo.rs/RTS)