Ovo su 4 razloga zašto je dobro da žena MASTURBIRA

žena
Image by Pexels from Pixabay
Oglas

Vekovima se smatralo da je masturbacija bolest, nastrano ponašanje, štetna po zdravlje, čak je bila i zabranjivana. Dok se na masturbaciju muškaraca gleda relativno blagonaklono, neki i danas smatraju da je ženska masturbacija nemoralna i opasna. I same žene se često ustručavaju da o tome jedne sa drugima razgovaraju, ali se klone i razgovora sa lekarima, ginekolozima i seksolozima.

Stručnjaci (seksolozi i terapeuti za seks) ističu da se žene i njima retko poveravaju, ali smatraju da žene od masturbacije mogu da imaju koristi, i za svoje zdravlje i za odnose sa partnerom.
Navodimo četiri „preporuke“ stručnjaka o masturbaciji za koje žene (i muškarci) obično ne znaju.

1. Masturbacija može poboljšati raspoloženje

Ketlin Segraves, vanredni profesor psihijatrije na Case Western Reserve University i seksualni terapeut u Medicinskom centru u Klivlendu, Ohajo, ističe da masturbacija može u pojedinim slučajevima ženama da poboljša (ili da otkloni) depresivno ponašanje, ali ne i kliničku depresiju. Ona napominje: „Solo seks je dobar zato što nema ometanja, možete da se fokusirate na lično uživanje bez obzira na to da li je neko drugi (vaš partner) trenutno raspoložen za seks ili ne“. Masturbiranje nikako ne znači da žena ne voli svog partnera, već se može tumačiti i tako da žena ponekad treba da misli o sebi i o svom zadovoljstvu.

2. Masturbacija može poboljšati seksualni život sa partnerom

Žene koje redovno masturbiraju mogu naučiti da osećaju šta im u seksu pričinjava zadovoljstvo. Masturbiranje pojedinim ženama (devojkama) podiže seksualno samopouzdanje. Pored toga, nekim ženama iskustvo samozadovoljavanja omogućava da ukažu partneru na to šta im pričinjava veće zadovoljstvo, a šta im smeta tokom seksualnog odnosa. Pokazalo se da žene koje koriste vibrator tokom masturbacije bolje seksualno funkcionišu u odnosima sa partnerom, kaže Debi Herbenik (Debby Herbenick) sa Univerziteta Indijana, Bloomington.

Seksualni terapeuti obično preporučuju masturbaciju ženama koje teško dostižu orgazam. To im može pomoći da saznaju više o svom telu i da se osećaju samosvesno. „Mi znamo da je ženama, u odnosu na muškarce, potrebno više vremena i napora da dostignu orgazam (i da nauče kako da dođu do orgazma)“, napominje Herbenik.

Masturbiranje može da pomogne ženama do dostignu orgazam iako ga možda pre toga nisu doživele.

U časopisu „Journal of Sexual Medicine“ čak ističu: „Korišćenje vibratora pomaže ženama da dostignu (dožive) orgazam iz nekih razloga koje ne razumemo potpuno.“Pojedine žene koje su ranije koristile vibrator, čak i ako je to bilo pre godinu dana, imale su bolje seksualno funkcionisanje u smislu vlaženja vagine, veću seksualnu želju, veće uzbuđenje i jednostavnost orgazma, a tokom seksualnog odnosa sa partnerom uspevale su da imaju manji bol ili manje neprijatnosti.

3. Masturbacija može pomoći da se opustite

Žene su sklonije od muškaraca da preterano analiziraju npr. dan koji im je protekao loše. Istraživanja su otkrila da one češće od muškaraca ponavljaju loše događaje ili loše interakcije sa ljudima (iz proteklog dana) u svojoj glavi. Ovakvo ponašanje žena dovodi na kraju dana (i tokom dana) do viška stresa, pa i do nekih oblika depresije.

Neki istraživači čak smatraju da pojedinim umornim ženama, ili ženama pod sresom, masturbacija u nekim slučajevima može pomoći da se opuste i ublaže napetost. Oni napominju da to ponekad pomaže, ali ne uvek: „Ne treba preterivati i masturbirati samo zbog stresa i umora“

4. Masturbacija može da pruži olakšanje kod nekih bolova

Neke od anketiranih žena koje masturbiraju izjavile su da im to pomaže da se oslobode menstrualnih grčeva i da lakše podnesu neke simptome predmenstrualnog sindroma (PMS), kao što su razdražljivost, glavobolja, bolovi u zglobovima…

Masturbiranje do orgazma može da pomogne nekim ženama koje imaju migrenu. Iako orgazam ponekad može da pokrene migrensku glavobolju, on takođe može da ublaži glavobolju. Na osnovu rezultata sprovedenih istraživanja, naučnici su otkrili da neki faktori povezani sa orgazmom (postignutim masturbacijom ili sa partnerom) suzbijaju bol ili potiskuju proces migrene (iako razlozi nisu baš jasni).

Napomene

Većina žena i muškaraca masturbira barem jednom u životu, pokazala su istraživanja, i ne postoje nalazi koliko puta je i kada „normalno“ masturbirati. Ipak, ne savetuje se višestruko svakodnevno masturbiranje, kao ni masturbiranje koje izaziva bolove i neprijatnost. Nekim ženama je masturbacija vibratorom prijatno iskustvo, dok je drugim ženama takvo samozadovoljavanje neprijatno i bolno.

Izneli smo zapažanja svetkih stručnjaka o masturbaciji žena, bez namere da masturbaciju podstičemo, ali ni da odvraćamo od nje.

 

 

 

 

 

(krstarica.com)

Previous articleTITOV UNUK NA POTERNICI Usmrtio čoveka u Beogradu, osuđen u maju i od tada mu se iz Srbije gubi trag!
Next articleSrbija ostala bez selektora