Ovo sremsko selo zvali su Budalija, a danas broji spomenike kulture od velikog značaja

Autor : Ванилица
Oglas

Martinci su naselje u Srbiji u opštini Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu.

Martinci su jedno od najvećih sela sremskomitrovačke opštine. Izgrađeni su na obodu aluvijalne terase, nekoliko kilometara severno od reke Save, 14 km zapadno od Sremske Mitrovice.

Kroz njih prolazi put Sremska Mitrovica — Šid, a severno su pruga i auto-put istog pug Sremska Mitrovica — Šid.

Atar sela ima površinu od 66,7 km² i najveći je u opštini. On se na zapadu graniči atarima sela Bosut i Kuzmin, na severu sa atarom Čalme, a na istoku atarom Laćarka. Južnu granicu čini reka Sava.

Ovo je staro selo koje istorijski izvori pominju još u predtursko vreme, 1445. godine. Ranije se mesto zvalo Budalija, gde je rođen rimski imperator Decije Trajan.

Autor : Ванилица

Martinci su bili naseljeni i u vreme Turaka, kao i u austrijsko vreme. Tada se prvi put pominju pod ovim imenom (1734. godine). Položaj na granici dve geomorfološke celine i okruženje dobrim zemljama, omogućili su razvoj velikog i bogatog naselja.

Martinci su to iskoristili i još početkom 20. veka imali su preko 4.000 stanovnika, odnosno bili su najveće selo na ovom području. U najnovije vreme, kada je proces urbanizacije postao važan za razvitak sela, oni polako posustaju i ustupaju primat selima bližoj Sremskoj Mitrovici.

Ovde se još uvek najveći deo aktivnog stanovništva bavi poljoprivredom, a sem jednog mlina nema drugih industrijskih građevina.

Ovde se nalazi pravoslavna crkva Svetog Nikole, kao spomenik kulture od velikog značaja i Železnička stanica Martinci.

Srpska pravoslavna crkva Svetog Nikole je bogoslužbeni pravoslavni hram u Martincima kod Sremske Mitrovice. Crkva pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve. Crkva je danas posvećena Svetom Nikoli.

Crkva je spomenik kulture od velikog značaja.

Crkva Svetog Nikole je jednobrodna građevina barokne osnove s oltarskom apsidom na istočnoj strani i baroknim zvonikom prizidanim na zapadu. Crkva poseduje horsku galeriju u zapadnom delu naosa.

Ikonostas je nastao 1780-ih u duhu baroka i rokokoa, ima izuzetnu rezbariju. Ikone oslikao Mojsej Subotić.

Autor : Ванилица

Crkva Svetog Nikole u Martincima izgrađena je u drugoj polovini 18. veka. Izgradnja tornja započeta je 1766. godine. Crkva je 1786. godine dobila ikonostas, a 1780-ih ukrašena je unutrašnjost crkve.

Radovi na obnovi crkve sprovedeni su 1988. godine. Spoljašnjost crkve je „osvežena“ poslednjih godina.

Autor : Ванилица

U naselju Martinci živi 2939 punoletnih stanovnika, u naselju ima 1133 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,21.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

 

(Wikipedia)

Previous articleSutra se obeležava Sveta Trojica: Tri dana STROGIH pravila, evo šta treba ispoštovati
Next articleEvo kako treba nanositi parfem da bi trajao duže