Ovo selo u SREMU su spalili do temelja, a danas živi na ostacima i uspomenama!

Autor : Goran.Smith2
Oglas

Grabovo je naselje u Srbiji u opštini Beočin u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 100 stanovnika. Selo neki nazivaju i Planinsko Grabovo.

Ovo selo je po broju žitelja najmanja mesna zajednica u beočinskoj opštini i nalazi se na nadmorskoj visini od 304 metra. U knjigama se pominje još 1740. godine. Prema tim zapisima crkva je izgrađena 1748. godine, a škola se pominje 1778. godine. Ovde je pre Drugog svetskog rata živelo 1.100 stanovnika sa preko sto đaka do petog razreda, odnosno tadašnje male mature. Tokom Drugog svetskog rata Grabovo je tri puta paljeno, a od strane okupatora stradalo je 150 meštana. Posle rata stanovništvo je kolonizovano u Inđiju, tako je u Grabovu ostalo svega pedesetak kuća, koje su podignute obnovom. Legenda kaže da je selo ovo ime dobilo zato što leži sasvim uz šumu koja je najviše obrasla grabovim drvećem tako da ih na celoj Fruškoj gori skoro nema toliko.

Ovde se nalazi Crkva Svetog arhangela Gavrila u Grabovu.

Autor : Ванилица

Crkva Svetog arhangela Gavrila u Grabovu, naseljenom mestu na teritoriji opštine Beočin, pripada Eparhiji sremskoj Srpske pravoslavne crkve.

Crkva je podignuta 1748. godine, zidana je od neobrađenog kamena, dok je samo krovni venac zidan ciglom. Godine 2009. olujni vetar je srušio toranj crkve koji je nešto kasnije obnovljen.

Autor : Ванилица

Grabovo se nalazi na jednoj terasi iznad potoka Tekeniš. Smešteno je 5 km od Dunava na terasi sa vidicima na najviši deo Fruške gore. Ovalnog je oblika, a ulice su prave planinske, uske i krivudave.

Prigradski autobusi iz Novog Sada povezuju selo sa Beočinom i gradom, ali ipak selo je izolovano.

Autor : Zblagojevic

Selo se prvi put pominje u XVIII veku. Grabovo je 1885. godine bilo u Erdevičkom izbornom srezu sa svojom 461 dušom.

Selo je 1943. bilo potpuno spaljeno, ubijen je 151 civil, a obnovljeno je posle rata.

Autor : Ванилица

U Grabovu je nedavno otvorena mlekara „Fruška gora“ koja je izgrađena po svim evropskim standardima i proizvodi visokokvalitetne proizvode. Ona bi trebalo da oživi privredu u ovom kraju i podigne životni standard celog Grabova.

Autor : Ванилица

U naselju Grabovo živi 104 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 39,8 godina. U naselju ima 54 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,56.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

 

 

(Wikipedia)

Previous articleHRVATSKA POVUKLA SLADOLEDE SNICKERS, TWIX, BOUNTY: U Srbiji se još mogu kupiti!
Next articlePotpisan Sporazum o digitalizaciji Miroslavljevog jevanđelja – U planu i dokumentarni film