Ovo selo se nalazi i u BAČKOJ i u SREMU, a dobilo je ime po tvrdjavi!

Autor : Ванилица
Oglas

Banoštor je naselje u Srbiji u opštini Beočin u Južnobačkom okrugu.

Banoštor se nalazi u severnom Sremu, u Vojvodini, koje pripada opštini Beočin. Nalazi se na severnim padinama Fruške gore, uz obalu Dunava na podunavskom putu koji spaja Petrovaradin sa Ilokom i Vukovarom. Takođe, naselje je povezano sa bačkim naseljem Begeč, skelom preko Dunava.

Selo Banoštor je dobilo ime po nazivu tvrđave u čijoj je blizini nastalo.

Sam naziv je izveden iz termina Ban Monoštra što znači Banov Manastir, a odnosi se na benediktanski samostan koji je 1150. godine kod tvrđave podigao mađarski palatin sa titulom bana i srpski princ Beluš.

Autor : Ванилица

Banoštor je jedno od najstarijih sremskih naselja.

Pominje se prvi put još u 12. veku. Na mestu današnjeg Banoštora, ili u neposrednoj blizini (ne zna se tačno) postojao je rimski grad Malata Bononija, koji je bio na važnom podunavskom putu, Limesu, koji je išao obalom Dunava od Zemuna preko Novih Banovaca (Burgunac), Surduka (Rittium), Slankamena (Acumicum), Petrovaradina (Cusuma), preko Banoštora sve do Osijeka (Mursia).

Godine 1858. živopisac Petar Kamber je u pravoslavnom hramu u mestu, namolovao 13 svetiteljskih likova. Tada su bili prvi ljudi sela Pavle Milanov knez i Živković opštinski beležnik.

Mesto je 1885. godine pripadalo Erdevičkom izbornom srezu sa svojih 515 duša.

Autor : Szerkesztő:Czinitz szerkesztése

U naselju Banoštor živi 659 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 44,7 godina (43,7 kod muškaraca i 45,5 kod žena). U naselju ima 311 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,51.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).

Autor : Petar Milošević

(Wikipedia)

android aplikacija
Previous articleZabrinjavajuće – čak 80% žena nosi pogrešnu veličinu brushaltera, ovako se određuje pravi broj
Next articleOva proročanstva Baba Vange tek nam predstoje – molimo boga da se ne ostvare