Ovo je zvanično najsrećnija zemlja sveta

Foto: unsplash.com/tap5a

Finska je, uprkos pandemiji koronavirusa, obranila titulu najsrećnije države na svetu i zauzima prvo mesto UN-ove liste četvrtu godinu zaredom, a Srbija je 48. među 149 zemalja, objavljeno je u petak uoči Svetskog dana sreće.

U regionu je ispred Srbije Slovenija na 29. mestu, a iza su Hrvatska na 60. mestu, BiH na 64, Crna Gora na 70. Bugarska na 78. mestu, Albanija na 94. i Severna Makedonija na 94. mestu.

Za autore istraživanja to nije „nikakvo iznenađenje“ i ističu da je Finska „uvek bila vrlo visoko plasirana na osnovu mera međusobnog poverenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencija u vreme pandemije“ kovida-19.

Finsku vodi premijerka Sana Marin i ta je zemlja jedna od 23 države obuhvaćene istraživanjem na čijem čeku se nalazi žena.

„Finci su nastojali da usklade politiku s opštim osećajem blagostanja“, navode autori.

Lista sreće bazira se na statističkim podacima Galupovog istraživanja o tome koliko se sami građani osećaju srećno.

U svetu je pandemija kovida-19 odnela 2 miliona života u 2020. i to je  skoro četiri posto više u odnosu na prosečnu smrtnost tokom jedne godine.

U izveštaju se navodi i kolika je privredna cena pandemije ali i cena po mentalno zdravlje stanovništva.

„Pandemija nas podseća na globalne pretnje po okolinu, na ubrzanu potrebu za saradnjom i poteškoće u postizanju saradnje u svakoj zemlji i globalno“, rekao je jedan od autora istraživanja Džefri D. Sachs iz Centra za održivi razvoj pri univerzitetu Kolumbija.

Indeks sreće baziran je na činiocima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i privrednim subjektima.

Lista 10 najsrećnijih zemalja:

1. Finska

2. Danska

3. Švajcarska

4. Island

5. Holandija

6. Norveška

7. Švedska

8. Luksemburg

9. Novi Zeland

10. Austrija