OVO JE VAŽNO ZNATI: Šta se dešava ako punjače držite stalno uključene u struju

Pixabay

Da li ste znali da bi ceo jedan grad od 100.000 stanovnika mogao punih mesec dana da se napaja od količine električne energije koja bi bila ušteđena kada bi svi punjači na svetu, nakon punjenja baterija telefona, tableta i laptopova, bili isključeni iz utičnica?

Ovo za ovaj podatak ne možemo da tvrdimo da je sasvim tačan, pitanje koliko punjači za mobilne telefone, tablet i prenosne računare zaista potroše struje kada ostanu „u struji“ jedno je od onih kojima su se tech mediji više puta bavili.

Poznati IT portal How-To Geek jednom prilikom je odgovor potražio pomoću za takva merenja namnjenog uređaja, kako bi došao do konkretnog odgovora. Merni uređaj je bio uključen u struju, a potom su na njega bili uključeni punjači.

Jedan punjač praktično nije pokazivao nikakvu potrošnju, budući da, bez prikačenog uređaja sa druge strane, nije vršio nikakvu funkciju. Ali, kada je odjenom uključeno sedam različitih punjača registrovana je potrošnja od 0,3 vata (W).

Ukoliko bi tih sedam punjača, nakon punjenja, ostali uključeni 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, za 8.760 sati koliko ih ima u godini dana, bilo bi potrošeno ukupno 2.628 kilovat sati (kWh) struje.

Ovo se, naravno, ne može uzeti kao potpuno tačan i stručno verifikovan podatak, ali nam može biti orjentacioni pokazatelj. Bez obzira na to što troše mnogo struje, preporučljivo bi bilo isključiti punjače nakon punjenja baterije uređaja, pre svega iz bezbednosnih razloga, ali i zbog, kolike – tolike, uštede električne energije.

Glumac Petar Benčina hitno hospitalizovan

(Telegraf.rs)