Ovo je trenutno najstariji živi američki aligator na svetu i živi u SRBIJI / FOTO

Foto izvor: Zoološki vrt grada Beograda FB stranica

Verovali ili ne, najstariji živi američki aligator živi u Beo Zoo vrtu i zove se Muja. Na FB stranici Beogradskog Zoo Vrta objavljen je post u čast ovog aligatora koji je apsolutni svetski rekorder.

Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator (Alligator mississippiensis) na svetu. Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko „Vreme“ je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u naš vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on deluje znatno starije.

Po procenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.

Naš vrt je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje. Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživeo.

2012. godine je dobio gangrenu desne prednje noge, koja je tada morala da bude amputirana.

Pretpostavljamo da je on sada preko 90 godina star, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživeti.