Ovo je stanje povređenenih u Bugarskoj: Jedno dete operisano, vozaču određen pritvor

nesreća
Izvor: BG VOICE screenshot
Oglas

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je posle obilaska povređenih u nesreći u Bugarskoj da nema preminulih. Obišli smo svu decu i odrasle i razgovarali sa njima. Operisano je jedno dete, kao i još jedan roditelj kome je urađena amputacija noge, rekao je Lončar. Vozaču autobusa određen je pritvor od 24 sata i verovatno će biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP, prenosi BTA.

Ministar Lončar, koji je sa svojim kolegom iz Bugarske obišao povređene koji se nalaze u bolnici u Staroj Zagori u Bugarskoj, ističe da je razgovarao sa decom i odraslima i da se operisano dete oseća dobro.

„Jedno dete ima povrede glave i biće prebačeno u Sofiju na dalje praćenje, a verovatno i operisano dete će biti, takođe, prebačeno u Sofiju na dalje lečenje“, naglasio je ministar.

Lončar je najavio da će biti organizovan prevoz za decu koja su dobro, kako ne bi kretala rodbina po njih i ne bi pravili dodatne probleme.

Lončar je rekao za RTS da se ta dva dečaka od 10 i 11 godina nalaze u intenzivnoj nezi, da dečak od 10 godina imao operaciju noge i da je dobro, a da drugi dečak ima više povreda od kojih je dominantna povreda glave i oni će biti prebačeni u Sofiju na dalje lečenje.

Demantovao je prve informacije koje su se pojavile da je vozaču autobusa amputirana noga i pojasnio da je reč o jednom roditelju.

Kako je još napomenuo, on će obići i decu koja su u hotelu i zahvalio svima koji su se angažovali u Bugarskoj kako bi deca i odrasli iz Srbije bili adekvatno zbrinuti posle nesreće.

Osmoro dece i četvoro odraslih je povređeno kada je srpski autobus upao u jaraki prevrnuo se na auto-putu za Sofiju u Bugarskoj.

Među povređenima je najviše dece, koja su, kako je potvrdio, uglavnom članovi folklornog ansambla JU-LIRA iz Batajnice.

Deca su se vraćala sa festivala u Nesebaru i sa njima su bili njihovi roditelji.

Uzrok nesreće se još ne zna, ali prema svedočenju jedne putnice, autobus je sleteo s puta u trenutku kada se vozač nagnuo da spusti sedište suvozača, kako bi na njega seo roditelj sa detetom kome je pozlilo

Vozaču autobusa određen pritvor 24 sata

Vozaču autobusa iz Srbije koji se u nedelju uveče prevrnuo na auto-putu u Bugarskoj kada je povređeno više osoba i dece određen je pritvor od 24 sata i verovatno će biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP, prenosi BTA.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uzrok ili ljudska greška ili tehnički problem.

Testovi vozača autobusa bili su negativni na alkohol i drogu.

Do saobraćajne nesreće najverovatnije je došlo zbog ljudske greške, saopštilo je tužilaštvo na konferenciji za novinare.

Istražitelji smatraju da je vozač autobusa iz nekog razloga izgubio koncentraciju, zbog čega je autobus sleteo sa puta u jarak i našao se u jarku.

Jović: Povređenima se pruža adekvatna pomoć

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović rekao je jutros da je u nesreći koja se dogodila u Bugarskoj kada se prevrnuo autobus sa decom iz Srbije, povređeno desetoro dece i jedna odrasla osoba i poručio da se trenutno radi sve kako bi se povređenima pružila najadekvatnija zdravstvena pomoć.

„Na licu mesta se radi sve kako bi se onima koji su povređeni ukazala najkvalitetnija pomoć i kako bi se oni koji su nepovređeni što pre vratili kući, što će se dogoditi nakon završenih procedura i davanja izjava nadležnim bugarskim institucijama“, kazao je Jović.

Dodao je da uzrok nesreće još uvek nije poznat i da nadležne institucije u Bugarskoj rade na rasvetljavanju svih okolnosti i naveo da je najvažnije da deca budu dobro i da sve prođe bez težih posledica.

(RTS)

android aplikacija
Previous articleBesplatan ulaz na bazen za davaoce krvi – deficitarne krvne grupe O i A
Next articleDeo Vrbasa bez vode zbog kvara