Ovo je NAJOPASNIJA igračka na svetu

Foto: Wikimedia Commons

Jedna od najopasnijih i najkontraverznijih igračaka ikada  “Atomic Energy Lab Kit”, omogućavala je deci da eksperimentušu sa uranijumom.

Pored toga što je igračka bila edukativna takođe je bila i radioaktivna! Na svu sreću u prodaji je bila samo nekoliko godina.

Tokom igre, deca se često povređuju koliko god igračke bile prilagođene njihovom uzrastu. Takav slučaj je bio i sa igračkom Atomic Energy Lab-om, odnosno mini nuklearnom laboratorijom napravljenoj za decu.

Tema atomske energije sredinom 20. veka doživela je pravi bum, te je kompanija A. C. Gilbert 1950. godine odlučila da iskoristi priliku i na tržište lansirala hemijski set za decu. Namera je bila da se deci omogući da stvaraju i gledaju nuklarne i hemijske reakcije koristeći radioaktivni materijal.

U setu namenjenom “mladim naučnicima“, koji im je omogućavao da izvedu više od 150 eksperimenata, nalazili su se, između ostalog, uranijumska ruda i tri različita izvora radijacije.

Takođe, uz set je stigao i priručnik – prospekt za uranijum – čak i obrazac za naručivanje rezervnih radioaktivnih izvora. Deca su takođe imala priliku da koriste spintariskop, uređaj koji im omogućava da izračunavaju zračenje dobijeno jonizujućim zračenjem i fosforom.

Srećom, igračka je bila u prodaji samo tokom 1952. i 1953. godine, a u Americi se mogla kupiti 50 dolara.

Izvor: nationalgeographic.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here