Ovo je jedna od NAJZDRAVIJIH namirnica na svetu

Foto: Najzdravijahrana
Oglas

Heljda je veoma zdrava namirnica, koja je uz to i ukusna, praktična za pripremu i nije skupa. Potiče iz Azije, gde se i dalje najviše koristi u ishrani. Čini se da se poslednjih godina podiže svest o korisnosti heljde i da se sve češće ljudi odlučuju da je uvrste u svoju ishranu.

Heljda ne sadrži gluten, pa je sigurna za one koji imaju celijakiju, autoimunu bolest čiji je uzrok osetljivost su na gluten.

Bogata je mnogim mineralima, uključujući mangan, magnezijum i bakar. Dobar je izvor vitamina B6, B3, tiamina (vitamin B1) i holina. Heljda sadrži vlakna koja snižavaju šećer u krvi nakon obroka, a pomažu i kod mršavljenja.

Sadrži flavonoide koji su važni za zdravlje srca i krvotoka. Tradicionalno je cenjena kao hrana za izgradnju krvi. Moderna nauka pripisuje ovu drevnu reputaciju visokim udelima antioksidativnih polifenola u heljdi- posebno rutinu koji podupire krvni sistem i pomaže u sprečavanju ponavljajućih krvarenja uzrokovanih oslabljenim krvnim sudovima, kao kod hemoroida i proširenih vena.

Previous articleGradi se novi nadvožnjak iznad Y kraka kod Subotice
Next articleBoris Tadić savetnik i u UniCredit banci