Ovih 6 stvari su štetne koliko i pušenje

Pixabay
Oglas

Svi smo veoma dobro svesni činjenice da je pušenje vrlo štetna navika koja ima negativan uticaj na zdravlje. Ipak, osim pušenja, postoje i druge navike koje mnogi od nas imaju na dnevnoj bazi, a koje mogu biti jednako tako štetne za zdravlje.

Celodnevno sedenje

Sedenje je izuzetno štetno za zdravlje, a sedelački način života današnjem društvu izaziva mnoge probleme. Gojaznost i problemi s kičmom samo su neki od njih. Iako mnogi ljudi zbog posla kojim se bave tu naviku ne mogu, nažalost, izbeći, postoje stvari koje možemo učiniti – pravite redovne pauze i trenirajte u slobodno vreme.

Meso i sir

Životinjske namirnice, poput sira i mesa, sadrže hormon koji može potaknuti rast ćelija karcinoma. Prevelike količine mesa mogu biti izuzetno štetne za zdravlje pa ga izbacite sa svakodnevnog jelovnika te ga zamenite zdravijim namirnicama, kao što su povrće i žitarice.

Plinski šporet

Pripremate li hranu na plinskom šporetu, dobijate dodatnu dozu ugljenmonoksida, azot dioksida i formaldehida kad god kuvate obrok. Ta tri zagađivača uobičajena su u dimu cigareta, a brojne naučne studije otkrile su da se oni nalaze i u kućama sa plinskim pećima, i to u prekomernim količinama.

Biljno ulje

Ako kod kuvanja koristite obično biljno ulje, pravite veliku štetu zdravlju. Istraživanja su pokazala kako biljno ulje kod kuvanja i prženja ispušta aldehide i policikličke aromatske ugljovodonike, spojeve koji se nalaze u dimu cigareta i povezani su s upalom disajnih puteva. Zamenite biljno ulje zdravijom alternativom, kao što je maslinovo ili, pak, kokosovo ulje.

Solarijum

Korišćenje solarijuma može izazvati rak kože, tvrde stručnjaci. Ako želite da učinite uslugu sebi i svojoj koži, bolje zadržite belu put. Zdravlje je ipak važnije od lepote. Želite li imati lepšu i tamniju kožu, jedite više namirnica koje sadrže beta karoten – poput šargarepe i paradajza.

Nedostatak sna 

Kvalitetan san vrlo je bitan za održavanje ravnoteže u životu, kao i za zdravlje. Hronični nedostatak sna može izazvati visok krvni pritisak, srčani i moždani udar, gojaznost, kao i niz drugih problema. Zbog toga je kvalitetna i dovoljna količina sna veoma bitna. Nemojte pretpostavljati da je umor normalan, jer nije. Ako ne spavate dovoljno ili imate problema s nesanicom, zatražite stručnu pomoć, jer postoji mogućnost da patite od apneje – stanja koje može izazvati poremećaj sna.

Fizička aktivnost

Bavite li se poslom koji iziskuje višesatno sedenje, fizička aktivnost trebala bi vam biti prioritet. Bilo da je reč o hodanju, trčanju ili, pak, samo o svakodnevnoj šetnji, pomoći će vam da ublažite negativne posledice koje sedenje izaziva. Ako sedite na poslu, kod kuće probajte sedeti što je manje moguće, te sebi pronađite neku zanimaciju koja će vas držati podalje od stolice i fotelje.

Umesto mesa 

Proteini se, osim u mesu, nalaze i u mahunarkama, kao što je pasulj, na primer. Istraživanja su pokazala kako pasulj sadrži proteine slične vrednosti kao i meso, a nije štetan za zdravlje.

(Avaz.ba)

Previous articleTragedija na Paliću: Utopio se muškarac, telo još uvek nije pronađeno
Next articlePoskupela svinjetina, a uskoro će i cigarete

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here