Ove vrste ribe koje ne treba jesti često

Pixabay
Oglas

Izbalansirana ishrana koja uključuje i konzumiranje ribe recept je za zdrav život. Prirodni izvor proteina, sadrži jod, selen, kalcijum, vitamine A i D, kao i omega 3 masne kiseline – to su sve nutrijenti koje sadrži riba. Međutim, neke vrste ribe sadrže visok nivo žive, koja spada u teške metale, pa bi trebalo da ih izbegavate.

Plavorepa tuna

Plavorepa tuna je jedna od vrsta ribe koja sadrži visok nivo žive. U Evropi se može pronaći na atlantskim obalama i u Sredozemnom moru i mogu doseći veličinu od stotine kilograma, zbog čega akumuliraju veliku količinu spomenutog teškog metala.

Sabljarka

Sabljarka je velika grabljivica i karakteriše je dugi spljošteni kljun. Ova vrsta može da bude dugačka do četiri metra i da dosegne težinu veću od 500 kilograma, pa tako i sadrži veliku količinu žive u poređenju s drugim ribama.

Ajkule

Ajkula je jedna od većih grabljivica, a njena veličina i sposobnost hranjenja drugim manjim vrstama čini je vrstom s visokim nivoom žive.

Štuka

Štuka je riba koja može da živi u slanom i slatkovodnom okruženju. Njen karakter grabljivice i veličina čini je jednom od vrsta koje čuvaju više žive u svom telu, prenosi portal „Slobodna Dalmacija“.

(sputnjik.rs)

Pet ideja za zdrav doručak

android aplikacija
Previous articleNemački Continental završio prvu fazu radova na fabrici u Kaću
Next articleLjudi koji imaju imaju dobro imuno pamćenje otporni na koronu