Ove greške pravite kad spremate smrznuto povrće

smrznuto povrće
Image by photosforyou from Pixabay

Obrok bez povrća je nezamisliv. Kada ne može sveže, dobro dođe i smrznuto povrće. Ono se često može naći u velikim marketima i u različitoj mešavini, ali šta je ono što bi trebalo da znate u vezi toga?!

Često se desi da izbor nije pravi kada se otvori pakovanje ili povrće nije onog poznatog pravog ukusa, onda nešto nije u redu! 

Gde pravite greške?

  1. Uzimate bilo koju kesu/pakovanje

Prvo pipnite kesu smrznutog povrća; ako je povrće zamrznuto grupisano na sredini kese, „to znači da je negde usput odmrznuto pa opet smrznuto i da je izgubilo dosta nutrijenata u tom procesu“, ističe dijetetičarka Bet Ougust, prenosi Mondo.rs

Ovakve temperaturne promene dovode do dehidracije povrća tokom skladištenja, pa se formira led, koji utiče na boju, ukus i čvrstoću.

Povrće se zamrzava sveže i puno nutrijenata, tako da ako izaberete kesu gde možete da osetite povrće pod prstima, a ne jednu veliku smrznutu loptu, to znači da su još uvek u dobrom stanju, kaže Ougust.

Peas, Frozen, Vegetables, Green, Raw, Food, Nutrition

2. Odmrzavate povrće pre kuvanja

Odmrzavanjem povrća odmrzavate i već zaleđene nutritive povrća, koje se zapravo sastoje od vode.

Ona ističe da nema potrebe da odmrzavate povrće pre upotrebe jer će se ono svakako brzo odmrznuti prilikom kuvanja. Takođe, kuvanje smrznutog povrća mu neće pokvariti strukturu.

3. Prerano dodajete smrznuto povrće

U većini slučajeva je dovoljno da smrznuto povrće kuvate nekoliko minuta. Ukoliko povrće kuvate jednako kao i glavno jelo ili onda će to povrće biti prekuvano, a snižava se i nivo nutrijenata, posebno vitamina C i B.