Ovaj mali grad u Vojvodini iznedrio je velike i uspešne ličnosti danas

Vrbas - Foto izvor: VOICE
Oglas

U srcu vojvođanske ravnice, Kule i Srbobrana, smestio se mali grad Vrbas, po mnogo čemu specifičan, a naročito po tome što je iznedrio velika imena iz sveta umetnosti, književnosti, glume, sporta…

Dejan Lutkić, filmski, televizijski i pozorišni glumac rođen je u Vrbasu, a najranije detinjstvo proveo je u vojvođanskom selu Nadalj, nedaleko od Srbobrana.

Kada ga je reditelj Bora Kojić, koji je obilazio osnovne škole po Vojvodini, odabrao za ulogu Luke Masnog u seriji Poslednje leto mog detinjstva, odabrao je svoj životni poziv.

Završio je nižu muzičku školu, odsek klavir a glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Kada se setim detinjstva provedenog u selu Nadalje, kroz glavu mi prođe prostranstvo, sloboda, moj pas Klajd i kako sam uterao očev auto u kukuruze– rekao je jednom prilikom ističući s ponosom svoje poreklo.

Copyright: © ATA Images

Njegovog kolegu, Lazara Ristovskog, osim dasaka koje život znače, sa njim povezuje i zavičaj. Naime, populatni drug Raja iz kultnog filma „Tito i ja“ rođen je u Ravnom Selu, 26. oktobra 1952. godine.

Završio je Učiteljsku školu u Somboru, a glumu diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Odigrao u pozorištu preko 4 hiljade predstava. Igrao je u više od 40 filmova, TV serija, TV drama, većinom u glavnim ulogama.

Na svaki pomen Vrbasa njega obuznu emocije.

Copyright: © ATA Images

Ravno Selo je moj zavičaj, a odlazak u Vrbas je uvek bio kao neki praznik. Vrbas je bio prvo veliko mesto, grad u kome sam bio- naglasio je jednom prilikom.

Uspomene iz detinjstva i mladosti, mesto gde je prohodao, prvi put se nasmejao, zaljubio, razočarao sve su uspomene koje ovog velikana srpskog glumišta vezuju za ovaj vojvođanski biser, piše na sajtu SrbijaDanas.com

Srbija se može pohvaliti i „šampionskim“ fudbalskim sudijom, Miloradom Mažićem, koji je 23. Marta 1973. Godine rođen upravo u Vrbasu.

Danas oženjeni doktor ekonomskih nauka bavio se u mladosti fudbalom, kada ga je povreda kolena naterala da okači kopačke o klin.

Copyright: ATAImages

Postao je sudija organizacije FIFA 2009. Godine, elitni sudija UEFA 2012. godine, pošto je dve godine bio sudija kategorije jedan. Sudio je mečeve kvalifikacija i na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, Ligu Evrope i Ligu šampiona.

Vida Ognjenović, srpska književnica, rediteljka i diplomata je rođena u blizini Nikšića, ali se ubrzo preselila u Vrbas, gde je završila osnovnu školu, a gimnaziju u Sremskim Karlovcima.

Diplomirala je na Katedri za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu (1963) i na Odseku za režiju Akademije za pozorište, film i TV u Beogradu (1965).

O životu u Vrbasu uvek rado priča, a nezagadjen kanal, gde je naučila da pliva u najranijem detinjstvu i najsladji beli dudovi na svetu samo su neke od uspomena zbog kojih veruje da je imala divno detinjstvo.

Copyright: © ATA Images
Košarkaš Miroslav Radičević, pisac Nandor Major, Ljubo Jalovi, amaterski svetski prvak u kik-boksu samo su neka imena od poznatih Vrbašana, koji su prve korake napravili u ovom gradu, a upravo njemu gotovo svi oni zahvalni su na tome što su postigli u svojim karijerama.

 

Foto izvor: Časopis Polja
Previous articleFotografije hrane koje nećete moći da prestanete da gledate
Next articleU ovoj zemlji muž i žena ne spavaju zajedno, evo zašto