Otvorene kapije Novosadskog sajma – Posebne atrakcije na Nacionalnoj izložbi stoke

Youtube/Printscreen - KTV Televizija
Oglas

Kapije Novosadskog sajma otvorene su danas, 18. septembra. Trajaće do petka, 24. septembra, u istom terminu će se predstaviti izlagači na 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, 53. međunarodnom sajmu lova i ribolova i Sajmu ekologije.

Po rečima generalnog direktora Novosadskog sajma, Slobodana Cvetkovića, priredbe se održavaju uz dozvolu Kriznog štaba i poštovanje svih epidemioloških mera.

– Na otvorenom i zatvorenom sajamskom prostoru nastupiće izlagači iz 17 zemalja, koji će predstaviti najznačajnije proizvode iz oblasti agrara, te oblasti lova i ribolova – rekao je Cvetković, navedeno je u saopštenju.

Pred posetiocima će se naći najsavremenija poljoprivredna mehanizacija i oprema za prehrambenu industriju, biće održane Nacionalna izložba stoke, Izložba genetskih potencijala, Izložba organskih proizvoda, proizvoda s oznakama geografskog porekla, kao i oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskog piva.

Nekoliko zemalja će se predstaviti na kolektivnim izložbama, a pored Češke, koja je Zemlja partner Poljoprivrednog sajam, tako će nastupiti i privrednici iz Italije, Holandije, Mađarske, Španije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Poljske i Rusije.

Distributeri opreme za lov i ribolov izložiće bogatu ponudu poznatih proizvođača, a dolaze i izlagači koji koriste i gazduju šumama, upravljaju prirodnim dobrima i bave se unapređenjem lovstva i ribarstva.

Posetioce sa kupljenim ulaznicama koji dođu na Međunarodni poljoprivredni sajam, ali i Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije, očekuju vredni pokloni – traktor, pneumatska sejalica, prikolica i traktorska kosilica.

Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 18. do 24. septembra, od 9 do 19 sati. Pojedinačne ulaznice koštaju 600 dinara, kolektivne su 400 (u dolascima najmanje 15 osoba, organizovanim preko udruženja, zadruga…), a za penzionere, decu od 7 do 12 godina, te đake i studente u kolektivnim posetama 250 dinara.

Zvezde Nacionalne izložbe stoke

Bik simentalske rase, po imenu Miško, koji će 17. oktobra napuniti tri godine, težak 2000 kilograma, biće najveće živo grlo stoke na 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu. Pogledima posetilaca izložiće ga Dušan Pribaković.

Svojevremeno je ukras štale Poljoprivrednog gazdinstva Radenka Jeremića bio bik Mališa. Sada nam na na Sajam stiže Veliša, trogodišnji simentalac od 1400 kilograma.

Đurđević Energo 2016 će pored bika Dragana rase angus aberdin, starog tri godine i teškog 1300 kilograma prikazati i dve posebne krave. Ako je prema podacima masa tela odraslih krava te rase 550-650 kg, onda je sasvim jasno zašto će Novka i Savka od po 1000 kilograma biti zvezde štala Novosadskog sajma.

Na Nacionalnoj izložbi stoke neće samo bikovi i krave privlačiti pažnju. Ima tu i ovnova za diku.

Milorad Čuletić je odgajio ovna rase il de frans od 140 kilograma. Star je četiri godine, a kako vlasnik kaže, zbog rase mu je dao ime Žak.
Milorad Bajić gaji rasu virtemberg. Od 19. februara 2016. godine, ima ovna Obrena kada se ojagnjio, koji je težak 155 kilograma i još raste.
Trenutno su najteži ovnovi virtemberg rase Mića i Mićko Gorana Čolića. Mićko ima 174, dok je Mića težak 186 kilograma.
Najveća Nacionalna izložba stoke, sa Izložbom genetskih potencijala se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Dan stočara, kada će biti održan i defile nagrađenih grla, je tradicionalno u četvrtak, ovoga puta 23. septembra.

 

(eKapija.com)

Previous articleOve godine se navršava 226 godina od izbijanja kuge u Srbiji!
Next article„Matorke“ priznale šta ih toliko pali kod mladića

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here