Otvorena izložba povodom 180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije

Vladan Vukosavljević i Aleksandar Čepurin Foto: Tanjug

Na Savskom šetalištu na Kalemegdanu otvorena je izložba ,,Srbija-Rusija, Jugoslavija-SSSR„, posvećena 180.godišnjici diplomatskih odnosa dve zemlje.

Postavku je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević zajedno sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom i direktorom Arhive Jugoslavije Milanom Terzićem.

,,Ova izložba brojnim dokumentima opisuje razdoblje kada je srpski narod, nakon vekovnih otpora i trpljenja, činio prve korake ka obnovi svoje državnosti i slobode. Pred nama je priča o tome kako je veliki zaštitnik balkanskih hrišćana u realnim političkim okolnostima uticao na dinamiku i smer srpskog oslobodilačkog poduhvata“ – kaže Vukosavljević.

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžič

,,Posebno zanimljiv i opominjući segment izložbe čini prikaz perioda kada je Rusija bila Sovjetski Savez, a kada je Srbija uložila svoj državni identitet u promašeni projekat Jugoslavije. Kada su se dve zemlje vratile sebi, međusobni odnosi iznova su počeli da poprimaju punu meru razumevanja“, dodao je.

Autori izložbe su Aleksej Timofejev, Goran Miloradović i Aleksandar Životić. Postavku čine panoi na ruskom i srpskom jeziku, koji obiluju arhivskom građom.

,,Nije ovo bilo lakih 180 godina, ali su one bile u znaku našeg prijateljstva i bratstva. Ponekad su bila vrlo teška vremena, ali smo ih preživeli i preživećemo i dalje. Istorija nam daje više sjajnih i iskrenih primera rusko-srpskog prijateljstva i tako će biti i ubuduće“ naglasio je ambasador Čepurin, dodavši da će potvrda toga biti i poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru, prenose mediji.