Otvoren Srpski kulturni centar u Mađarskoj

SHARE
*Foto: MKI (SEEcult.org)
vojvodinainfo

Srpski kulturni centar “Kolo” u banji Morahalom u Mađarskoj svečano je otvoren 8. jula u prisustvu zvaničnika dve zemlje i evropskog komesara za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibora Navračiča, a izgrađen je u okviru projekta prekogranične saradnje dve zemlje, koja predviđa i mađarski kulturni centar na Paliću.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je na otvaranju da “uvek kada se otvori kulturni centar, u galaksiji kulture pojavi se jedna nova zvezda”.

“Kada se narodi čuju i razumeju kroz kulturu, to znači da povećavaju poverenje. Tako povećavaju i bliskost, a to je put do trajnog i čvrstog prijateljstva”, naveo je Vukosavljević i istakao da su odnosi Srbije i Mađarske na izuzetno visokom nivou i da se iz dana u dan poboljšavaju, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Vukosavljević je naglasio i da samo kulturna strujanja koja grade zajednički mozaik, uz čuvanje nacionalnih obeležja i tradicije svakog pojedinačnog naroda, čine da evropska kultura zablista.

Ako se susedi koji su vekovima živeli zajedno spajaju, prožimaju i pružaju ruke jedni drugima u oblasti kulture, kroz duboko razumevanje temeljnih kulturnih obrazaca i uvažavanje onoga što su generacije uspele da iznedre iz sebe kao najbolje, tada će narodi jedni prema drugima gajiti veliko prijateljstvo”, istakao je Vukosavljević i izrazio uverenje da je pred Srbijom i Mađarskom izuzetno bogata budućnost na planu kako kulturnom, tako političkom i ekonomskom.

Vukosavljević je dodao i da je obaveza ove generacije da ideju saradnje pretače u stvarnost.

“Mađarska i Srbija se razumeju i mogu ruku pod ruku da hodaju kao prijatelji i saradnici, i kao narodi koji se međusobno poštuju. Očekujem da će kultura kao snažni amalgam zajednički istorijski hod Srbije i Mađarske podržati i osnažiti”, rekao je Vukosavljević.

Otvaranju Srpskog kulturnog centra “Kolo” prisustvovali su i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto, ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić i srpski ministar privrede Goran Knežević, generalni sekretar i izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nikola Selaković, potpredsednik Vlade Vojvodine Đorđe Milićević, gradonačelnici Zrenjanina i Morahaloma Čedomir Janjić Zoltan Nogradi i drugi visoki zvaničnici.

Na otvaranju novog kulturnog centra nastupio je ansambl “Kolo”.

Srbija je krajem novembra 2018. godine dobila i kulturni centar u Pekingu, koji je otvoren u umetničkom kvartu “798” kineske prestonice.

Otvaranje stranih kulturnih centara predviđeno je Nacrtom strategije razvoja kulture koji je bio definisan za period od 2017. do 2027. godine, ali se Vlada Srbije o njemu još nije izjasnila.

Izvor: SEEcult.org, Fotografije: MKI

 

vojvodinainfo