Otvoren obnovljeni samostan u Baču

SHARE
Foto: Facebook/Centar za muzeologiju i heritologiju
U Baču je danas otvoren rekonstruisani franjevački samostan i muzejska zbirka iz 12. veka. Studiju ovog projeka su radili asst. MA Mina Lukić, upravnica Centra za muzeologiju i heritologiju doc. dr Milica Božić-Marojević, prof. dr Dragan Bulatović i prof. dr Milan Popadić.
adsteam seo i izrada web sajta

Projekat, vredan više od milion evra, finansirala je Evropska unija, dok su Ministarstvo kulture Srbije i pokrajinska Vlada uložili 98.000 evra.

Ključ renoviranog samostana gvardijanu je uručio šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je istakao da će se, prepoznajući prošlost i gradeći sadašnjost, uspeti da izgradi budućnost.

Ovaj samostan je dobro mesto da se podsetimo da je suština u miru i pomirenju, rekao je Fabrici, dodajući da je današnji događaj korak napred na dugom putu koji Srbija i EU zajedno ostvaruju, prenosi RTV.

On je poručio da je EU maksimalno posvećena očuvanju i promovisanju kulturnog nasleđa i zato i finansira takve projekte u Srbiji.

Foto: Facebook/Centar za muzeologiju i heritologiju

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da se, čuvajući kulturne spomenike, čuvaju različitosti, a da multikultularnost daje posebnost našoj prošlosti, sadašnjosti, a nada se da će biti i u budućnosti.

To je naša prednost i kulturna snaga, konstatovao je Vukosavljević.

On je naglasio da kulturna i istorijska zbirka samostana, koji datira iz 12. veka i u njemu su se prožimale različite kulture i religije, pokazuje koliko je tragova utkano u taj objekat i koliko je u njemu simbola povezanosti i različitosti.

Provincijal franjevačke provincije „Ćirilo i Metod“, kojoj pripada samostan, Ilija Vrdoljak, rekao je da je projekat obnove bio zahtevan, ali je iskrenom saradnjom svih omogućeno da se rekonstrukcija završi.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i jevrejske i islamske verske zajednice.

Izvor: RTV

 

adsteam seo i izrada web sajta