Otvoren najveći vetropark u Srbiji (FOTO)

Tanjug/ Filip Krainčanić

U Kovačici je svečano otvoren vetropark sa instaliranih 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 MW.

Ovo je do sada najveća operativna vetroelektrana ove vrste u Srbiji.

To je investicija izraelske kompanije Enlight koji će godišnje proizvoditi 300 GWh, što je gotovo jedan procenat ukupne proizvodnje u Srbiji.

Investicija vredna 189 miliona evra, a pored električne energije za 68 000 domaćinstava biće 250.000 tona godišnje manje ugljen-dioksida u životnoj sredini, dok je za potrebe ovog postrojenja izgrađeno i rekonstruisano više od 40 km puteva.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istrakla je da je Kovačica prva i najznačajnija izraelska investicija u sektor energetike u Srbiji i dodala da se na ovaj način doprinosi cijevima zelene energije Srbije i kvaliteta života gradjana, „jer od posledica zagadjena strada više ljudi nego u saobraćaju„.

Smanjenje zavisnosti od uvoznih goriva doprinosi energetskoj nezavisnosti svake države, za Izreal to je od ključnog značja pošto nije na mrežama kao energetsko ostrvo“, rekla je ona i dodala da ambasada stalno ulaže napore da se investicije ove zemlje u Srbiji diversifikuju.

Nadam se da će uspeh Enlighta privući više investicija čiste tehnologije iz Izraela, zajedno sa daljim širenjem Enlighta na ovim prostorima„, rekla je ona i dodala da će to dovesti do objedinjavanja potencijala srpske privrede i izraelske tehnologije.

Tanjug/ Filip Krainčanić

Predstavnk kompanije Enlight Jair Serousi naglasio je da je reč o kompaniji koja je u poslednje tri godine najbolja investicija na izraelskoj berzi, i koja posluje na 10 tržišta u Evropi.

On je naglasio da je Enlight u Srbiji došao da ostane i dodao da su Srbi su enegični, patriote, trvrdoglavi, kao izraelci, i da je zato saradnja dobra.

Predstavnik kompanije New energy solutiones, koja je projekat razvila i vetroparkom će upravljati Miloš Colić objasnio je da je ovo samo proslava jer je vetropark u radu i na mreži sa svim potrebnim dozvalama.

 

Izvor: Tanjug

Meridijan bet poklanja 2000