Otvoren malogranični prelaz Rabe-Kubekhaze

SHARE
pasos
Foto: N1info

Od petka, 11. oktobra, građani mogu da odu u Mađarsku  i preko novog malograničnog prelaza Rabe – Kubekhaze, koji je za putnički saobraćaj otvoren od 7 do 19 časova.

adsteam seo i izrada web sajta

Otvaranju devetom prelazu između Srbije i Mađarske prisustvovali su Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije i Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske.

Izgradnja i otvaranje graničnog prelaza na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije deo je projekta prekogranične saradnje dve zemlje, vrednog 5.5 miliona evra, a za koji je Evropska unija izdvojila 4,6 miliona evra.

U okviru projekta kojim će se intenzivirati ekonomska, socijalna i kulturna saradnja dve zemlje, izgrađeno je 2.3 kilometra puta sa mađarske, 1.3 kilometra saobraćajnice sa srpske strane.

– Ovim činom ne samo da doprinosimo boljem protoku robe i ljudi, već i prekograničnoj saradnji i razvoju regiona kao celine. Istorijski gledano, odnosi dve zemlje su najbolji do sada i dostižu nivo strateškog partnerstva, a intezitetu saradnje doprinose i zajedničke sednice dve vlade – istakao je ministar Dačić, dodavši da očekuje da će na narednoj sednici koja bi trebalo da se održi iduće godine biti potpisan izjave o namerama o saradnji u okviru strateškog partnerstva Srbije i Mađarske.

– Možda bi nekome pre deset godina bilo sumnjivo što otvaramo ovaj granični prelaz, ali danas je druga situacija, mi smo danas prijatelji. Pripadnici mađarske nacionalne manjine koji žive u Srbiji imaju konstruktivnu ulogu i najjači su most koji nas spaja i nadam se da ćemo zajedničkim radom doprineti boljem položaju mađarske nacionalne manjine u našoj zemlji i srpske u Mađarskoj.

Srpski ministri su se zahvalili Mađarskoj na podršci Srbiji u procesu ulaska u Evropsku uniju, a Peter Sijarto poručio je da je našoj zemlji mesto u EU.

 

Izvor: subotica.com

adsteam seo i izrada web sajta