Otvoren Kutak za kulturu: Novi Sad širi kulturu do najudaljenijih delova grada

Kultura van centra grada, dostupna svima, novi sadržaji, uključivanje građana i njihovih predloga – tu ideju koju je Novi Sad kao Evropska prestonica kulture započeo nastavlja novi Kutak za kulturu. Taj prostor otvoren je u jednom od najudaljenijih delova grada od samog centra – Slanoj bari.

Predstava i radionice za decu, plesači iz studija „Groove“ koji su animirali decu, dva koncerta, diskusija o novom prostoru, to je sve obeležilo otvaranje Kutka za kulturu, a na Slanu baru stigla je i pokretna kulturna stanica Karavan.

„Lokalno stanovništvo ovde, nažalost, nema gde da ide, a sesti na autobus i otići do grada nije za svakog jednostavno i košta. Zato je ovo jedinstvena prilika da ovde budu programi koji su dostupni lokalnom stanovništvu, koje mora imati neki prostor koji će osećati kao njihov, na koji mogu da utiču“ rekla je Marijana Stevanović ispred „Male srećne kolonije“ koja je organizovala radionicu za decu na otvaranju Kutka.

U okviru „Male srećne kolonije“ Marijana već dugo radi sa romskom decom i ističe koliko je važno da se njima približe kulturni sadržaji. Sa njom je saglasna i Vesna Cvetanović jedna od organizatora Festivala romske kulture i aktivizma F.R.K.A. koji je realizovan peti put za redom.

„Najvažniji zadatak Kutka je da u okviru kreiranja programa u obzir uzme interkulturalnost lokalnog stanovništva na Klisi i da se to na različite načine provlači kroz sadržaje. Konačno lokalno stanovništvo ne mora da ide do centra grada kako bi bilo deo nekih dešavanja“ istakla je Cvetanović.

Kutak za kulturu najava je za buduću kulturnu stanicu koja je već počela da se gradi na Slanoj bari. Šta bi trebalo da bude u fokusu Kutka za kulturu, a zatim i kulturne stanice, ko bi sve trebalo da se uključi, na koji način mogu da se pokrenu kulturne i edukativne aktivnosti na Slanoj bari diskutovalo se u okviru jučerašnjeg Divana. Pedagoška asistentkinja osnovne škole „Dušan Radović“, Zorica Kalanjoš, koja već dugo radi
sa romskom decom, rekla je da je takav prostor bio neophodan, jer nije dovoljno raditi sa decom samo u školi.

„Mi imamo razne radionice, uključujemo se i u rad nekih organizacija, zbog čega nam je bitno da imamo jedan takav prostor. Od sada će i organizacije iz drugih delova grada moći da dođu kod nas, da se upoznaju sa nama, ali i da mi upoznamo njih i njihove sadržaje. Deca su radoznala i zainteresovana da učestvuju u raznim programima, tako da nam ovo zaista otvara spektar novih mogućnosti“ rekla je Kalanjoš na jučerašnjem
Divanu. Za početak najbitnije je pokrenuti lokalnu zajednicu da učestvuju u programu i da budu inicijatori različitih sadržaja, rekla je Marija Jevtić iz fabrike vinila „SoulPeddler“ koja već tri godine radi na Klisi, ima svoj koncertni prostor, a organizuju i razne radionice.

„Imam utisak da i sami lokalni stanovnici smatraju da su izolovani od samog grada, a, nažalost, čini mi se da ljudi ovde nisu mnogo zainteresovani da se nešto dešava u njihovom kraju. Zato je glavni zadatak novog prostora za početak da aktivira ljude i navede ih da mogu ne samo da budu deo nekih dešavanja, već i da ih sami predlažu“ rekla je Jevtić. „Razlivanje“ kulture van centra grada je svetski trend, saglasni su vajar Miodrag Perić i umetnik Saša Krga, koji su već dugo stanovnici Klise.