OTRKIVENI OSTACI PRAISTORIJSKOG SVETILIŠTA: Srpski Stounhendž stariji od engleskog! (FOTO)

Printscreen Youtube
Oglas

U Desiću kod Šapca otkriveni su ostaci praistorijskog svetilišta.

Oblik praistorijskog bedema u Pocerini koji je izgrađen kamenim i koštanim alatom najsličniji je, kažu arheolozi, rondeli u Engleskoj, ali je od Stounhendža stariji više od 1.500 godina.

U Pocerskoj šumi, svakog leta čuju se zvuci ašova, budaka, motika i arheološkog alata. Na bedemu koji se najbolje može videti iz vazduha, i do kojeg se može doći samo peške, ove godine, otkriveni su delovi palisadnog rova sa jamama od masivnih drvenih stubova. Za ovogodišnja istraživanja, na lokalitetu Šančina, Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 900.000 dinara.

– Ta drvena palisada, ti bedemi, koji se grade od zemlje i nasipaju oko palisade, to je ono što je ovde posebno zanimljivo i posebno interesantno, naravno, tu su i pokretni arheološki nalazi na osnovu kojih mi sve ovo datujemo, a datujemo negde u vreme kraja kamenog doba i početka metalnog doba – kaže arheolog Momir Cerović, prenosi RTS.

Na lokalitetu Šančina do sada je otvoreno 12 sondi, čija je površina oko 220 metara kvadratnih.

– Bedem je na ovom delu visine 2,5 metra, međutim, on je bio znatno i viši, ali 6.000 godina i erozija su učinili svoje da tu dođe do sleganja i da sada bude znatno niži – ističe Darko Bošković, apsolvent arheologije.

Oblik praistorijskog bedema u Pocerini koji je izgrađen kamenim i koštanim alatom najsličniji je, kažu arheolozi, rondeli u Engleskoj, ali je od Stounhendža stariji više od 1.500 godina.

– Ovaj lokalitet je jedinstven po toj arhitekturi, dakle 25 metara prečnik je centralnog kružnog objekta, koji je po samom rubu imao taj zemljani nasip, zemljani bedem, nasut oko drvene palisade, a oko svega toga ide jedan šanac, šest metara dubok, a oko šanca, drugi zemljani prsten – dodaje arheolog Momir Cerović.

Ovog leta na arheološkom lokalitetu angažovano je više radnika nego prethodnih godina i sve je prilagođeno životu u prirodi. Fotografije pronađenih predmeta u Pocerini, svoje mesto imaće i na izložbi koja će biti otvorena u Šapcu.

(Sputnjik)

 

android aplikacija
Previous articleRasvetljena teška krađa na Egzitu
Next articleDanas slavimo Svetog Prokopija: Ako radite ove stvari, ogrešićete se